Σοκαριστικά στοιχεία: 75% των παιδιών έχουν βιώσει κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά

Η κακοποίηση παιδιών αποτελεί έναν συμφορητικό και δύσκολο κοινωνικό φαινόμενο που συχνά περνά απαρατήρητο. Όπως ένα παγόβουνο, μόνο η επιφανειακή του πλευρά είναι ορατή, ενώ το μεγαλύτερο, και πιο ανησυχητικό κομμάτι, παραμένει κρυμμένο.

Η εκτίμηση ότι πάνω από 4.000 παιδιά κακοποιούνται ετησίως είναι αδιάψευστος δείκτης του προβλήματος. Πολλά απ’ αυτά δυσκολεύονται να αποκαλύψουν την κακοποίηση που υφίστανται, κυρίως αν ο θύτης είναι μέλος της οικογένειας. Ο φόβος και η έλλειψη στήριξης συντελούν στην αδυναμία καταγγελίας και αναζήτησης βοήθειας.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες της υγείας έχουν νομική υποχρέωση να αναφέρουν περιστατικά ή ακόμα και υποψίες κακοποίησης, σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις της νομοθεσίας, χωρίς φόβο νομικών επιπλοκών με τους γονείς.

Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, 3 στα 4 παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 1 στα 19 έχει περάσει περισσότερες από επτά διαφορετικές περιστάσεις κακοποίησης. Εντυπωσιακό είναι ότι μόλις 1 στα 40 περιστατικά καταγράφετε από τις αρμόδιες αρχές.

«Πάνω από εκατό παιδιά χάνουν τη ζωή τους ετησίως, και πολλά περισσότερα παραμένουν με σοβαρές αναπηρίες. Αν συγκεντρώσουμε όλους τους τύπους κακοποίησης, οι περιπτώσεις ανέρχονται σε 20.000», παρατήρησε η Σοφία Καραγιαννοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Mega.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της εκπαίδευσης όλων όσοι αλληλεπιδρούν με τα παιδιά, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια κακοποίησης.

«Είναι κρίσιμο όλοι να ανησυχούν αν παρατηρούν σε ένα παιδί συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές χωρίς σαφή εξηγήσεις από τους γονείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει», επισημαίνει η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

«Υπηρεσίες όπως τα σχολεία και οι προσχολικές δομές θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να εντοπίζουν πρώιμα σημάδια κακοποίησης ή παραμέλησης ενός παιδιού», τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.

Το ερώτημα που παραμένει είναι: υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτή η προβληματική κατάσταση στο μέλλον;

δειτε ακομα

δειτε ακομα