Ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2024: Τέσσερες μελέτες αποκαλύπτουν το μέλλον του το 2025

Η αρχή του νέου έτους είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για ανασκόπηση και σχεδιασμό για το μέλλον. Στον τουριστικό τομέα, έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας μας, οι εξελίξεις στο τέλος του 2024 δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια και μια πολλά υποσχόμενη προοπτική. Παρά την αναμονή για τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έρευνες όπως αυτή της PwC που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, υποδεικνύουν ότι οι αφίξεις τουριστών το 2024 ενδέχεται να φτάσουν μέχρι 41,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 22,4% σε σύγκριση με το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις το 2023 ξεπέρασαν τα 36 εκατομμύρια, ενώ το 2022 ήταν περίπου 30 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών από κρουαζιέρες.

Δύο ακόμη έρευνες, μία από την AboutPeople για το ΣΕΤΕ και μία από το ΙΝΣΕΤΕ, επιβεβαιώνουν ότι ο τουρισμός συνεχίζει να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας περίπου 13% στο ΑΕΠ ανά έτος.

Η Ελλάδα προχωρά στον ανταγωνισμό με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία, με μοναδικά πλεονεκτήματα τη φυσική της ομορφιά, τον πλούσιο πολιτισμό και τη ζεστή φιλοξενία. Οι κυριότερες αγορές προέλευσης παραμένουν η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεισφέρουν πάνω από το 50% των εσόδων.

Παρά τη θετική εικόνα, οι προκλήσεις είναι εμφανείς, κυρίως στους τομείς των υποδομών και της διαχείρισης των τουριστικών ροών. Ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, η υπερσυγκέντρωση τουριστών μπορεί να επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες και τους φυσικούς πόρους.

Η κλιματική αλλαγή επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και οι ακραίοι καύσωνες, που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι του 2023 και του 2024, επηρεάζουν δημοφιλείς προορισμούς. Η τακτική των Ευρωπαίων ταξιδιωτών φαίνεται να έχει αλλάξει, με το 80% να λαμβάνει υπόψη τις καιρικές συνθήκες πριν από την κράτηση των διακοπών τους, αποφεύγοντας περιοχές με ακραίες θερμοκρασίες και διαφοροποιώντας τη χρονική στιγμή των διακοπών τους, επιλέγοντας και άλλους μήνες εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου.

santorini 416136 640

Η γνώμη των πολιτών για τον τουρισμό

Πώς αξιολογούν όμως οι ίδιοι οι πολίτες τον τουρισμό στη χώρα μας; Στην έρευνα “Ο Τουρισμός στην Ελλάδα”, οι συμμετέχοντες εκφράζουν διπλές απόψεις. Από τη μία, υπογραμμίζουν τη “φωτεινή” πλευρά του τουρισμού, δηλαδή τη φυσική ομορφιά και τη φιλοξενία της χώρας. Από την άλλη, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με προκλήσεις όπως η αύξηση των τιμών, φαινόμενα αισχροκέρδειας και ελλείψεις στις υποδομές. Παρά τις ανησυχίες, αναγνωρίζουν τον τουρισμό ως θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας, προσφέροντας ευκαιρίες, κυρίως για τους νέους. Ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες για την ανισότητα στην κατανομή των ωφελημάτων και την επίδραση στις τοπικές κοινωνίες. Η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση του τουρισμού είναι σαφής, με προτάσεις όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης.

santorini 14

Οι τρεις έρευνες που αναφέρθηκαν εκπονήθηκαν και παρουσιάστηκαν από αξιόλογους φορείς και ομιλητές, όπως το ΙΝΣΕΤΕ και εκπροσώπους της PwC, εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα