Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει τη διαδικασία αυτή, ακολουθώντας μια διαρκώς εξελισσόμενη μεταρρυθμιστική πορεία, όπως επισημαίνει η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Survey).
«Πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αγγίζουν καίρια ζητήματα που έχουν επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις σχετικά με την Ελλάδα», τονίζει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι σε σταθερή πορεία και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026.
Αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες, κατατάσσοντας την Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, στις ελάχιστες χώρες μέλη του Οργανισμού που παρουσίασαν αναθεώρηση προς το καλύτερο της δυνητικής κατά κεφαλήν ανάπτυξης.
Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα ενδυναμώσουν τα δημόσια έσοδα και θα προσφέρουν δημοσιονομικό χώρο για κρίσιμα μέτρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η ανθεκτικότητα του έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2007, με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών να έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο οργανισμός αναφέρει ειδικότερα την εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) από 49,1% το Μάρτιο του 2017 σε μόλις 6,9% τον Ιούνιο του 2024, κυρίως λόγω του σχεδίου «Ηρακλής». Η επέκταση αυτού του σχεδίου φέτος είναι μια θετική εξέλιξη, αν και υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για περαιτέρω βελτιώσεις στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείων και διαχείρισης των NPLs.
Ο Οργανισμός προτείνει επίσης:
- Να συνδεθούν τα επιδόματα ανεργίας με τις προηγούμενες αποδοχές και να αυξηθεί η διάρκειά τους βάσει του ιστορικού καταβολής εισφορών, δημιουργώντας ισχυρότερα κίνητρα για την επιστροφή στην εργασία.
- Να ενοποιηθούν τα διάφορα προγράμματα στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.
- Να χρηματοδοτηθούν νέες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέσω της αύξησης του ΕΦΚ στο ντίζελ.
- Να προωθηθεί γρήγορα η υλοποίηση ενός one stop shop για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η αναθεώρηση των διαδικασιών για τις περιβαλλοντικές άδειες.