Η ανταγωνιστικότητα στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι πάροχοι προσπαθούν να επεκτείνουν την πελατειακή τους βάση. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες της, προσφέροντας καινοτόες λύσεις που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες.
Αρκετοί πάροχοι έχουν στραφεί στη στρατηγική των κινήτρων, παρέχοντας δωρεάν εγγραφές και ευνοϊκές συνθήκες πληρωμής για να προσελκύσουν νέους χρήστες και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
Ωστόσο, υπό τις πιεστικές συνθήκες της αγοράς, οι εταιρείες εξερευνούν νέες προσφορές που ενδέχεται να είναι ανεξάρτητες από την ηλεκτρική ενέργεια. Καθώς το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να πιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι καταναλωτές αναζητούν τις πιο συμφέρουσες επιλογές.
Η ενίσχυση του ανταγωνισμού και το νέο κύμα συγχωνεύσεων που αναμένεται στον κλάδο δείχνουν ότι η αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση ωρίμανσης, η οποία ευνοεί τελικά τους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της προσφοράς υπηρεσιών, η ΔΕΗ προτίθεται να απλοποιήσει τις πληρωμές για τους 5,6 εκατομμύρια πελάτες της. Με μια νέα εγγραφή στο ΓΕΜΗ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ίδρυση της θυγατρικής DEI e-Money Services με αρχικό κεφάλαιο 42 εκατ. ευρώ.
Αυτή η νέα εταιρεία θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, προσφέροντας υπηρεσίες wallet που θα διευκολύνουν τις καταθέσεις και τις αναλήψεις μέσω λογαριασμού πληρωμών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας.
Οι παρατηρητές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η πίεση στους παρόχους αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές αξιολογούν περισσότερα κριτήρια όταν σκέφτονται να αλλάξουν προμηθευτή.
«Οι καταναλωτές είναι τώρα πιο απαιτητικοί», σημειώνει ανώτατο στέλεχος από πάροχο σε δήλωσή του στο Business Daily. «Μια χαμηλή τιμή δεν αρκεί πια. Υπάρχουν πολλά κριτήρια που θα εξετάσουν οι πελάτες πριν επιλέξουν τον πάροχό τους», προσθέτει.
Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει ακριβή, οι πάροχοι προχωρούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα, όπως η συντήρηση σπιτιού.
Η Elpedison προσφέρει μια υπηρεσία που ονομάζεται Home Repair, η οποία καλύπτει τις έκτακτες ζημιές ή βλάβες, όπως προβλήματα με κλειδαριές, υδραυλικά και υαλοπίνακες. Για τους νέους πελάτες, το κόστος μετακίνησης του τεχνικού, η εργασία και τα υλικά καλύπτονται μέχρι 80 ευρώ ανά επίσκεψη.
Η Ζενίθ εστιάζει στο τομέα της υγείας, προσφέροντας στους πελάτες της την οικογενειακή κάρτα υγείας Ευ Ζην, η οποία περιλαμβάνει δωρεάν check-up και διαγνωστικές εξετάσεις. Επιπλέον, οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε δίκτυο 3000 παρόχων υγείας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με δωρεάν ή προνομιακές τιμές.
Η εικόνα της αγοράς
Αναφορικά με τα μερίδια αγοράς, η ΔΕΗ συνεχίζει να ενισχύεται εις βάρος των εναλλακτικών παρόχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ ανήλθε σε 54,27% τον Αύγουστο, από 53,9% τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό που αναφέρεται σε όλη την αγορά (ΥΤ, ΜΤ, ΧΤ).
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μυτιληναίος, ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ και την Elpedison. Ειδικότερα, η Μυτιληναίος σημείωσε μερίδιο αγοράς 15,1% τον Αύγουστο (από 14,59% τον Ιούλιο), ενώ η ΗΡΩΝ κατέχει 9,41% (από 10,28% τον Ιούλιο) και η Elpedison 5,55% (από 5,54% τον Ιούλιο). Στη συνέχεια ακολουθούν η NRG, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η Ζενίθ και η Volton με μερίδια μεταξύ 1,33% και 5,16% ανάλογα με τον μήνα.