Καθώς οι πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος είναι αμέτρητες, είναι σοκαριστικό να γνωρίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω αυτής της συνήθειας. Με σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως, ποιες χώρες παραμένουν οι πιο “καπνιστικές”;
Μία πρόσφατη μελέτη από την Compare the Market AU ανέλυσε την τάση του καπνίσματος τα δύο τελευταία χρόνια, με στοιχεία για τα έσοδα από τσιγάρα και τις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό των καπνιστών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο από το 2020. Και συγκεκριμένα, το 24% των πολιτών της ΕΕ καπνίζει.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το ποσοστό των καπνιστών στη ΕΕ δείχνει μια αμελητέα πτώση 1% μεταξύ 2020 και 2023.
Η ανατολική Ευρώπη φαίνεται να είναι η πρωταθλήτρια στο κάπνισμα, με χώρες όπως η Βουλγαρία (37%), η Ελλάδα (36%), η Κροατία (35%) και η Ρουμανία (34%) να διατηρούν υψηλά ποσοστά καπνιστών.
Στον αντίποδα, η Σουηδία κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στην ΕΕ, μόλις 8%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (11%) και τη Δανία (14%).
Οι επιρροές στους καπνιστές: Νέοι και άνεργοι βρίσκονται στην κορυφή
Η πλειοψηφία των καπνιστών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών (32%), ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας (55+) έχουν τη χαμηλότερη συμμετοχή.
Επιπλέον, οι άνεργοι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν (40%), ενώ αυτή η τάση παρατηρείται και σε εργαζόμενους σε χειρωνακτικά επαγγέλματα (37%) και σε διευθυντικά στελέχη (20%).
Σημαντική είναι η διαφορά στην καπνιστική συνήθεια και οι οικονομικές δυσκολίες: το 38% αυτών που έχουν δυσκολίες με τις πληρωμές καπνίζουν, συγκριτικά με το 21% εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Όσον αφορά τις προτιμήσεις στους καπνιστές, τα συσκευασμένα τσιγάρα παραμένουν τα πιο δημοφιλή, με το 77% των καπνιστών να τα επιλέγει, ενώ οι στριφτές τσιγάρες προτιμούνται από το 23%.
Η μέση ημερήσια κατανάλωση συσσωρεύεται σε 14 τσιγάρα ανά καπνιστή στην ΕΕ, αριθμός που παραμένει σταθερός από το 2020.
Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 3% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα.