Από το 2025, πρόκειται να εισαχθεί ένα νέο σύστημα επιδότησης ανεργίας, το οποίο θα βασίζεται στην προϋπηρεσία και θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά ποσά, με ανώτατο όριο τα 1.297,45 ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Αυτό το καινοτόμο μοντέλο έχει σχεδιαστεί από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, και τους αναπληρωτές υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση και Αθ. Πετραλιά, και είναι σημαντικά διαφορετικό από το υφιστάμενο σύστημα που βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και χρόνια. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η εισαγωγή του ανταποδοτικού στοιχείου, επιτρέποντας στους άνεργους να λάβουν επιπλέον ποσά ανάλογα με τα έτη εργασίας και τις αποδοχές τους. Η συνολική επιδότηση θα διαρκεί έως και 24 μήνες.
Στους πρώτους 12 μήνες θα εμπεριέχονται τρία ποσά: το σταθερό επίδομα και δύο μεταβλητά, που θα υπολογίζονται βάσει της προϋπηρεσίας και των αποδοχών.
Στους επόμενους 12 μήνες θα ισχύει μόνο το σταθερό ποσό.
Τα δύο μεταβλητά ποσά θα προστίθενται στο βασικό επίδομα εφόσον ο δικαιούχος έχει τουλάχιστον 4 έτη εργασίας (900 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον 50 μήνες πριν την επιδότηση).
Κατά τη διάρκεια και των δύο 12μηνων περιόδων, οι αποδοχές θα είναι σταδιακά μειούμενες.
Το νέο σύστημα επιδότησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης το πρώτο τρίμηνο, με στόχο την ταχεία επαναπασχόληση τους. Για τον λόγο αυτό, το επίδομα θα μειώνεται κάθε τρίμηνο, διατηρώντας ωστόσο τη συνολική του αξία τουλάχιστον ισοδύναμη με το υπάρχον σύστημα.
Νέο επίδομα ανεργίας: Υποχρεώσεις
Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος γίνονται πιο αυστηρές – απαιτούνται τουλάχιστον 7 μήνες εργασίας ή 175 ημέρες ασφάλισης κατά τους τελευταίους 14 μήνες, σε αντίθεση με τις 5 μήνες ή 125 ημέρες που απαιτούνται τώρα. Ωστόσο, η προϋπόθεση των 175 ημερών δεν θα ισχύει προς το παρόν για τους εποχικά εργαζόμενους.
Το νέο σύστημα θα ξεκινήσει πιλοτικά στο πρώτο τρίμηνο του 2025 για 15.000 ανέργους που αναζητούν εργασία, οι οποίοι θα επιλεγούν τυχαία από το μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Η διάρκεια αυτή θα διαρκέσει 16 μήνες.
Το νέο μοντέλο επιδότησης θα βασίζεται στις εξής αρχές:
1. Σταθερό ποσό επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Αρχικά ανέρχεται στο 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου εφόσον οι αποδοχές του είναι χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό. Το ποσό μειώνεται σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση της επιδότησης. Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατά τους 14 μήνες πριν την υποβολή του αιτήματος επιδότησης. Η ανώτατη διάρκεια είναι 24 μήνες. Σημειώνεται πως σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ (μικτά), οπότε η αφετηρία της επιδότησης ορίζεται στα 648,72 ευρώ.
Η διάρθρωση του επιδόματος έχει ως εξής:
- 70% του κατώτατου ημερομισθίου για το πρώτο τρίμηνο: 648 ευρώ.
- 60% του κατώτατου ημερομισθίου για το δεύτερο τρίμηνο: 556 ευρώ.
- 50% του κατώτατου ημερομισθίου για το τρίτο τρίμηνο: 463 ευρώ.
- 40% του κατώτατου ημερομισθίου για το τέταρτο τρίμηνο: 370 ευρώ.
- 30% του κατώτατου ημερομισθίου για το πρώτο εξάμηνο του β’ 12μήνου: 278,25 ευρώ.
- 20% του κατώτατου ημερομισθίου για το δεύτερο εξάμηνο του β’ 12μήνου: 185,35 ευρώ.
2. Μεταβλητό ποσό επιδότησης: Αυτό το ποσό θα προσφέρεται ως «μπόνους» στους δικαιούχους που έχουν μεγαλύτερη ασφαλιστική ιστορία. Ο υπολογισμός αυτός θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης καθώς και τον μέσο όρο αποδοχών των δικαιούχων. Η χορήγηση αυτού του μπόνους θα απαιτεί την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
3. Πρόσθετες παροχές: Εδώ περιλαμβάνονται επιδόματα όπως το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα, και προσαυξήσεις για προστατευόμενα μέλη και μονογονεϊκές οικογένειες, αυτό καθιστά την αναγνώριση των μονογονέων και μια σημαντική βελτίωση στο νέο σύστημα.