Νέα Επιτροπή για την Καθαρότητα στους Φόρους Κρυπτονομισμάτων

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης του συστήματος που αφορά τη φορολόγηση και τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και απαιτεί προσεκτική σχεδίαση.

Σύμφωνα με δηλώσεις της γενικής γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρης Ψύλλα, δημιουργείται νέα επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. «Επανιδρύεται η Επιτροπή για το κρυπτονόμισμα», ανέφερε η κα. Ψύλλα, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη ομάδα εργασίας, η οποία είχε συσταθεί το Μάρτιο του 2024, διαλύθηκε τον περασμένο Αύγουστο χωρίς να ολοκληρώσει το έργο της, που περιλάμβανε τον «καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Η νέα επιτροπή, η οποία αναμένεται να συσταθεί σύντομα, έχει ως στόχο τη διευθέτηση των κρυπτονομισμάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες (ως νόμισμα ή ως επενδυτικό στοιχείο). Στη συνέχεια, θα καθοριστεί η φορολογική τους μεταχείριση. Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν μηχανισμοί για την παρακολούθηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, με στόχο τη διευκόλυνση του ελέγχου κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις κέρδη από κρυπτονομίσματα, προκειμένου να καταγραφούν τα επενδεδυμένα κεφάλαια, που σήμερα παραμένουν σχεδόν «αόρατα» για την εφορία.

Μάλιστα, πηγές του ΥΠΕΘΟ αναφέρουν ότι σκοπός είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος αναγνώρισης και φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων από τις αρχές του 2025, αν και αυτός ο στόχος φαίνεται να είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς υπάρχουν σοβαρές τεχνικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η κατάσταση σήμερα

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι χαώδης, καθώς για την εφορία τα κρυπτονομίσματα μοιάζουν σχεδόν «αόρατα». Η φορολογική αρχή δεν αναγνωρίζει τις αποδόσεις τους, ούτε τα κέρδη που προκύπτουν από τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να έχουν δυσκολίες στην επίδειξη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Παρ’ όλα αυτά, η εφορία επιβάλλει ΦΠΑ στις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Στο τελευταίο έτος, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που αναδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ασαφή αντιμετώπισή τους:

  • Ζευγάρι φορολογουμένων επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 96.000 ευρώ, καθώς η ΑΑΔΕ δεν αναγνώρισε την υπεραξία των 182.500.000 ευρώ που προήλθε από τα κρυπτονομίσματα για την απόκτηση ακινήτου.
  • Σε άλλη περίπτωση, επιβλήθηκε ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο για τις κρυπτονομισματικές ανταλλαγές του, επειδή, όπως αναφέρθηκε στην απόφαση της ΔΕΔ, «το κρυπτονόμισμα θεωρείται ψηφιακή μονάδα αξίας και όχι νόμισμα».
  • Επιπλέον, φορολογούμενος δήλωσε κέρδη 1,74 ευρώ από κρυπτονόμισμα, αλλά η ΑΑΔΕ αρνήθηκε να τα φορολογήσει, καθώς η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει αυτό το επενδυτικό μέσο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα