Μονόκεροι της τεχνολογίας: Πώς αποφεύγουν τον θάνατο

Οι μονόκεροι, αυτοί οι σπάνιοι οργανισμοί που η αποτίμησή τους φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ανθίζουν σε αριθμούς τελευταίως. Σύμφωνα με στοιχεία από το Crunchbase, περισσότερες από 1.500 ιδιωτικές εταιρείες έχουν αποκτήσει αυτό το διασυνδυασμένο χαρακτηριστικό, μια έννοια που καθορίστηκε από την επενδύτρια Aileen Lee το 2013. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η OpenAI, ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών άλλων εταιρειών.

Ωστόσο, η μετάβαση από ένα αρχαίο μονόκερο σε μύθο με φτερά δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή την εποχή.

Αν και οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης επιτρέπουν σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να επιτύχουν το επιθυμητό αυτό ορόσημο, μόνο η Meta και η Uber από τις αμερικανικές εταιρείες που ιδρύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταφέρει μια «έκρηξη της κλίμακας», όπως χαρακτηρίζει η Bain & Company. Για να φτάσουν σε ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λειτουργικά κέρδη 1 δισ. δολαρίων, χρειάστηκε να προηγηθούν αρκετές άλλες ισχυρές εταιρείες, όπως η Tesla, η Amazon και η Alphabet, που ιδρύθηκαν μεταξύ 1990-2003.

Παρά τις προκλήσεις, το χρηματοδοτικό τοπίο παραμένει θετικό. Οι σημερινές μονόκεροι έχουν συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή ποσότητα 1 τρισ. δολαρίων μέσα σε λίγα χρόνια — σχεδόν το 25% αυτού του ποσού αποκτήθηκε το 2021, στο απόγειο της περιόδου μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Μόλις πρόσφατα, η OpenAI έφτασε σε αποτίμηση 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την μία από τις κορυφαίες εταιρείες, αμέσως πίσω από την ByteDance, τον ιδιοκτήτη του TikTok, και την SpaceX του Ίλον Μασκ.

Δυστυχώς, λιγότερο από 1% των νεοφυών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από κεφαλαιουχικά επενδυτικά κεφάλαια καταφέρνουν να γίνουν μονόκεροι. Κι αν και κάποιες καταφέρνουν τον στόχο, συχνά έρχονται αντιμέτωπες με τις δυσκολίες της αγοράς. Σύμφωνα με δεδομένα από την ListingTrack, περισσότερες από 220 εταιρείες που ενσωματώθηκαν μέσω ειδικών εταιρειών εξαγορών τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασαν αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όμως οι τρεις στις τέσσερις έχουν πλέον υποβιβαστεί κάτω από αυτό το επίπεδο.

Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη των μονόκερων; Η Bain επισημαίνει ότι η αφθονία χρημάτων έχει προσελκύσει ακόμη και ιδρυτές που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες επιχειρηματικές δεξιότητες. Σήμερα, λιγότερες από τις εταιρείες ιδρύονται από ειδικούς με προηγούμενη εμπειρία στην εκκίνηση, σε σύγκριση με την εποχή που η Lee εισήγαγε τον όρο «μονόκερος». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο οι οραματιστές να επενδύσουν σε πιο παραδοσιακές μεθόδους καπιταλισμού.

Ωστόσο, πολλοί στη Silicon Valley προτείνουν την αντίθετη άποψη. Ο επιχειρηματίας Paul Graham, για παράδειγμα, ανέφερε πρόσφατα τη σημασία του “founder mode”, υπογραμμίζοντας ότι οι καινοτόμοι που αποκτούν επιτυχία είναι συχνά αυτοί που αγνοούν τους παραδοσιακούς κανόνες διαχείρισης. Ο Brian Chesky της Airbnb και ο Ίλον Μασκ είναι παραδείγματα αυτής της νοοτροπίας. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta Platforms ολοκληρώνει την εικόνα κάνοντάς την ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μιλάει για «Διευθυντές σε καιρούς πολέμου» που απαιτούν αδιαμφισβήτητη υπακοή από την ομάδα τους.

Κάθε ιδρυτής θεωρεί ότι αξίζει την ελευθερία στην επιχειρηματική του πορεία. Και όσο η χρηματοδότηση παραμένει ζωντανή, οι επενδυτές παραμένουν ενθουσιασμένοι. Έτσι, ο Σαμ Άλτμαν του OpenAI είχε τη δυνατότητα να πει στους υποστηρικτές του, που επένδυσαν 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι θα πρέπει να αποφύγουν να χρηματοδοτήσουν τους αντιπάλους του.

Ο Άλτμαν είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η διαχείριση μπορεί να κρίνει το μέλλον μιας εταιρείας. Οι επενδυτές άλλων πρώην μονόκερων μπορεί να θεωρήσουν την έννοια του “founder mode” ως υπερεκτιμημένη. Καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, όσοι εξακολουθούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια ελπίζουν ότι είναι σε καλό δρόμο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα