Στην πρόσφατη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών – εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», η υφυπουργός Τουρισμού και Ειδική Συντονίστρια για τις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, Έλενα Ράπτη, παρουσίασε σοκαριστικά δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, το 16% των παιδιών στην Ελλάδα και περίπου 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη υποβάλλονται κάποια στιγμή σε κακοποίηση. Οι δράστες συχνά ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του παιδιού, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την επικοινωνία και τη διάθεση των θυμάτων να μιλήσουν.
Μόνο το 2% των παιδιών έχει την ωριμότητα και τη γενναιότητα να σπάσει τη σιωπή του, απευθυνόμενο στις αρχές. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την κακοποίηση, έχει ξεκινήσει η καμπάνια «Ένα στα Πέντε», η οποία περιλαμβάνει παραμύθια και κινούμενα σχέδια με σκοπό την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με τα «καλά» και «κακά» αγγίγματα.
Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκαν οι χαρακτήρες Νίκη, Βίκτωρας και Βερονίκη, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ιστορίες και αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν ακατάλληλες συμπεριφορές. «Η δράση αυτή αρχίζει να αποφέρει καρπούς», σημείωσε η κ. Ράπτη, προσθέτοντας ότι πολλά παιδιά δηλώνουν ότι κατανοούν τη σημασία του «κακού αγγίγματος» χάρη στις διδακτικές αυτές ιστορίες.
Στην ημερίδα παρέστη επίσης ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος επισήμανε την καθοριστική σημασία των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων στην προστασία των πολιτών. Μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας με οργανισμούς όπως η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης.
Ο Νίκος Μπαλτάς, συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, ανέφερε ότι το φεστιβάλ Connected We Stand ενώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Στην εκδήλωση, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, μίλησε για τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο κοινωνικό πεδίο. Εν τω μεταξύ, ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλης Κούπκας, δήλωσε ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου για την ψυχική υγεία, θα μεταφερθεί το κέντρο βάρους από την ιδρυματική φροντίδα στην κοινότητα.
Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφέρθηκε σε πολλές δομές και υπηρεσίες που λειτουργούν στον δήμο για την υποστήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών. Ξεχώρισε τη σημασία της συνέχισης των λειτουργιών του Κέντρου Πρόληψης του δήμου, Πυξίδα, ύστερα από την λήξη των σχετικών συμβάσεων το 2027.