Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, χημικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα από αίμα, μαλλιά και μητρικό γάλα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται τοξικές ενώσεις όπως τα PFAS, η δισφαινόλη, μέταλλα, φθαλικές ενώσεις και πτητικές οργανικές ενώσεις. Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες συνδέονται με σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και διαταραχών στο ορμονικό σύστημα.
Παράλληλα, υπάρχουν πολλές άλλες χημικές ενώσεις που δεν έχουν επαρκή τοξικολογικά προφίλ, όπως τα συνθετικά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, ή ολιγομερή που βοηθούν στη σταθεροποίηση μελανιών σε συσκευασίες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κενές αυτές γνώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
Επικίνδυνες χημικές ουσίες «μεταναστεύουν» από τη συσκευασία στα τρόφιμα
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, τα αυγά είναι ένα από τα τρόφιμα που ενδέχεται να έχουν ανιχνευθεί με PFAS. «Οι σοβαρές ανησυχίες προκύπτουν από το γεγονός ότι υπάρχουν αποδείξεις ότιρισμένες τοξικές χημικές ενώσεις μεταφέρονται από τη συσκευασία στα τρόφιμα», δήλωσε η Birgit Geueke, συν-συγγραφέας της μελέτης που χρηματοδοτεί το Food Packaging Forum, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση τη Ζυρίχη.
Η μελέτη εξέτασε περίπου 14.000 χημικές ουσίες που εγκρίνονται για επαφή με τρόφιμα, αναλύοντας βάσεις δεδομένων και επιστημονικές εκδόσεις για ενδείξεις ανθρώπινης συσσώρευσης. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκτίθεται σε πολλές από αυτές τις ουσίες σε άλλα περιβάλλοντα, επομένως η έρευνα δεν σημαίνει ότι η συσκευασία των τροφίμων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον εντοπισμό των χημικών αυτών στον οργανισμό.
Πώς μεταδίδονται οι ουσίες από τη συσκευασία στο τρόφιμο
Το πλαστικό, ένα υλικό που συχνά δεν ελέγχεται επαρκώς, είναι θεωρείται το πιο «ενοχοποιημένο». Η σιλικόνη και οι επικαλύψεις σε μεταλλικά κουτιά μπορεί επίσης να περιέχουν τοξικές ή άλλες χημικές ενώσεις, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς, σύμφωνα με την Geueke. Πολλά προϊόντα κατασκευασμένα από χαρτί και χαρτόνι είχαν υποβληθεί πριν από λίγο καιρό σε επεξεργασία με PFAS και ενδέχεται να περιέχουν και ένα πλαστικό στρώμα.
Διάφοροι παράγοντες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η οξύτητα, μπορεί να προωθήσουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Επίσης, η αναλογία συσκευασίας προς προϊόν παίζει σημαντικό ρόλο – τα τρόφιμα σε μικρότερες συσκευασίες μπορεί να είναι πολύ πιο μολυσμένα.
Πολλές χημικές ουσίες στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί με ελάχιστο έλεγχο, ακολουθώντας την οδηγία «γενικά θεωρούνται ασφαλείς» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), επιτρέποντας τη χρήση χημικών για επαφή με τρόφιμα με ελάχιστο έλεγχο. Επίσης, η αμερικανική νομοθεσία δεν απαιτεί τον επανέλεγχο των χημικών ουσιών από τον FDA μετά την έγκρισή τους.
Το γυαλί, ένα πιο αθώο υλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για συμπληρωματικές χημικές ουσίες, όπως τα PFAS, όμως «υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση», προσθέτει η Geueke. Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν προτιμώντας τρόφιμα σε γυάλινα βάζα, τα οποία συνήθως περιέχουν λίγες χημικές ουσίες. Μερικοί ερευνητές προτείνουν να φέρνουμε τα δικά μας γυάλινα δοχεία στα εστιατόρια για να συσκευάσουμε τα υπολείμματα. Η Geueke τονίζει ότι η μεταφορά τροφίμων από πλαστικά δοχεία σε γυάλινα μπορεί να μειώσει τον χρόνο επαφής με τις χημικές ουσίες. « Ωστόσο, δεν μπορείτε να τις αποφύγετε εντελώς», προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι η λύση είναι η αυστηρότερη ρύθμιση.
Πηγές πληροφοριών: The Guardian