Η Κύπρος στην κορυφή της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη

Αν αναλογιστούμε τις συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών, προκύπτει ένα ανησυχητικό γεγονός: σχεδόν 60 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται ετησίως. Οι αρχές παίρνουν μέτρα για να αναστρέψουν αυτή την κατάσταση μέχρι το 2030.

Η σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

food 2569257 640

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, κάθε πολίτης της ΕΕ πετάει κατά μέσο όρο 132 κιλά τροφίμων το χρόνο, συνθέτοντας συνολικά 59,2 εκατομμύρια τόνους σε ολόκληρη την Ένωση, όπως αναφέρει το euronews.gr.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 54% του παραγόμενου όγκου, ενώ το υπόλοιπο 46% προέρχεται από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Στον πίνακα της σπατάλης τροφίμων, η Κύπρος και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

symbol

Συγκεκριμένα, η Κύπρος παράγει 294 κιλά αποβλήτων τροφίμων κατά μέσο όρο ανά άτομο ετησίως, ενώ η Δανία ακολουθεί με 254 κιλά. Η Πορτογαλία έρχεται τρίτη με 185 κιλά ανά κάτοικο.

Οι αρχές αποδίδουν αυτούς τους υψηλούς αριθμούς σε διάφορους παράγοντες, όπως οι παρορμητικές αγορές, η κακή οργάνωση, οι ελλιπείς μαγειρικές δεξιότητες και η έλλειψη κατανόησης της αξίας των τροφίμων – καθώς και παρανοήσεις για τη σήμανση, όπως η ένδειξη “καταναλώστε μέχρι”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο να μειώσει κατά 50% τη σπατάλη τροφίμων ανά άτομο σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτών μέχρι το 2030.

δειτε ακομα

δειτε ακομα