Στην τριμηνιαία του έκθεση, το Ιδρύμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) επαναφέρει το καυτό ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εκκαθάρισης τους. Αυτή η κατηγορία δανείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, καθώς πολλές από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν λύσεις από μόνες τους.
Πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα; Τα κόκκινα δάνεια που παραμένουν στα χέρια των εμπορικών τραπεζών ανέρχονται σε 8,9 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα 33,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης, αλλά δεν έχουν εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του 2022, το συνολικό ποσό φτάνει τα 42,3 δισ. ευρώ.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπόκεινται στις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, μετά την κορυφαία τους αξία των 58 δισ. ευρώ το 2015, έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2006 και 2015, αυξήθηκαν από 10 δισ. ευρώ σε 58 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 47% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων στο τέλος της περιόδου αυτής.
Ανατρέχοντας στην περίοδο 2016 έως 2022, παρατηρούμε μια πτωτική τάση, με τα δάνεια αυτά να μειώνονται κατά 49,1 δισ. ευρώ και να φτάνουν στα 8,9 δισ. ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 8,1% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η πίεση στην οικονομία και η αποτυχία των εμπορικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εξακολουθούν να συνιστούν εμπόδιο, καθώς τα 42,3 δισ. ευρώ παραμένουν στα κρατικά χέρια. Αυτή η κατάσταση υποδηλώνει ότι από το 2015 υπήρξε μια “πραγματική” μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων στις επιχειρήσεις κατά 15,7 δισ. ευρώ.