Μια έκκληση για δράση σχετικά με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια από το ΙΟΒΕ. Η ανάγκη για ταχεία εκκαθάριση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ας δούμε το μέγεθος του προβλήματος.
Το βάρος των κόκκινων δανείων στην ελληνική οικονομία
Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη, με πολλές επιχειρήσεις να αγωνίζονται να βρουν βιώσιμες λύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, το ζήτημα παραμένει επίκαιρο και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Το ύψος των κόκκινων δανείων που εξακολουθούν να βρίσκονται στις τράπεζες αγγίζει τα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε τα 33,4 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αλλά δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί (στοιχεία τέλους 2022), το συνολικό ποσό φτάνει τα 42,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα τεράστιο βάρος για την ελληνική οικονομία.
Η διαχρονική εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει σημαντικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το 2006 έως το 2015, σημειώθηκε μια εκρηκτική αύξηση από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το 47% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων.
Από το 2016 και μετά, παρατηρήθηκε μια σταδιακή μείωση. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2016 και 2022, τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 49,1 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 8,1% των συνολικών δανείων. Παρόλα αυτά, η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και η συνεχής πίεση στην οικονομία, καθιστούν επιτακτική την εξεύρεση λύσεων για τα 42,3 δισεκατομμύρια ευρώ που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η πραγματική μείωση και οι προκλήσεις
Από το 2015, η “πραγματική” μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η εκκαθάριση των υπολειπόμενων κόκκινων δανείων παραμένει κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός πιο υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας .