Έξυπνοι Μετρητές και Μειώσεις Τιμής: Πότε θα Τα Δούμε;

Η παρουσίαση του ανανεωμένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ηλεκτρική αγορά της χώρας. Τις πρώτες ενδείξεις αυτής της μεταμόρφωσης τις βλέπουμε ήδη, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσωπεύουν σήμερα το 57% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής. Αναμένεται μάλιστα η αύξηση αυτού του ποσοστού, φτάνοντας το 75,2% το 2030 και εκπληκτικό 95,6% μέχρι το 2035.

Δεν είναι όμως μόνο η αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος που έχει σημασία, αλλά και η καθημερινότητά μας ως καταναλωτές. Η υλοποίηση των επενδύσεων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο θα φέρει νέες ευκαιρίες και καινοτομίες που θα επηρεάσουν κάθε σπίτι και επιχείρηση στην Ελλάδα.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Ένα από τα πιο άμεσα αποτελέσματα είναι τα “δυναμικά τιμολόγια”, που θα διευκολύνουν τους πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί καταναλωτές, συμμετέχοντας στην ενεργειακή ζήτηση. Όπως τόνισε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους του ΕΣΕΚ, προωθώντας την αυτοκατανάλωση και την ευελιξία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025, 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτή τη νέα προσέγγιση.

Για να γίνει αυτό εφικτό, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών είναι κρίσιμη. Στη διανομή ηλεκτρισμού, πραγματοποιούνται ετήσιες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησης και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 660.000 έξυπνοι μετρητές, με πλήρη κάλυψη του δικτύου να αναμένεται μέχρι το 2030.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για κάθε καταναλωτή είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, το μέσο κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις εκτιμήσεις του ΕΣΕΚ να προβλέπουν τη σταδιακή πτώση του κόστους σε 139 ευρώ το 2030, 125 ευρώ το 2035 και 95 ευρώ μέχρι το 2050. Μέχρι τότε, το ηλεκτρικό σύστημα θα έχει πλήρως απομακρυνθεί από τις ρυπογόνες πηγές, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες μας και το φυσικό αέριο να παίζει μόνο ρόλο εφεδρείας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα