Η οικονομία της Ελλάδας παρουσίασε αξιόλογη ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με ρυθμό αύξησης 2,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας έτσι τις αντίστοιχες επιδόσεις της ζώνης του ευρώ, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πληθωριστική τάση, αν και σημείωσε πτώση από τα επίπεδα του 2022, παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας το 3,0% το 2024, κυρίως εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών.
Στον τομέα της κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται το 2023, αν και η επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης παρουσίασε μια ελαφριά επιβράδυνση το 2024.
Θετικές εξελίξεις καταγράφονται και στην αγορά εργασίας, με την απασχόληση να παρουσιάζει άνοδο και την ανεργία να υποχωρεί σε μονοψήφια ποσοστά. Η αποζημίωση ανά εργαζόμενο σημείωσε αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση το 2024.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά το 2023, ωστόσο παρουσίασε επιδείνωση κατά 1,3 δισ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του 2024.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2023 ήταν πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο του 1,1%, κυρίως λόγω αυξημένων φορολογικών εσόδων και χαμηλότερων πρωτογενών δαπανών. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022, φθάνοντας το 161,9% του ΑΕΠ, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και στις αυξήσεις του πληθωρισμού.
Μετά από μια περίοδο συγκράτησης το 2023, οι τράπεζες ξεκίνησαν να αυξάνουν ξανά τις πιστώσεις προς επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των οικιακών καταθέσεων επιβραδύνθηκε λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της προτίμησης για άλλες μορφές αποταμίευσης.
Τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Αντίθετα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τα spreads παρουσίασαν πτώση, χάρη στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία επηρεάζει θετικά τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Morningstar-DBRS ενίσχυσαν τις προοπτικές της ελληνικής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλαγή από σταθερή σε θετική, επικαλούμενοι την αυξημένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και τη δημοσιονομική δύναμη του κράτους, που συμβάλλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Προβλέψεις
Για το μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένονται θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη για το 2024 και 2025, κυρίως λόγω των επενδύσεων που στηρίζονται από ευρωπαϊκούς πόρους και την ιδιωτική κατανάλωση.
Η σημερινή εικόνα του πληθωρισμού ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024, αν αναλογιστεί κανείς τη μείωση των τιμών τροφίμων, μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές για το 2024 αναμένονται να είναι ελαφρώς επεκτατικές, κυρίως λόγω των αυξημένων επενδυτικών δαπανών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κίνδυνοι
Δέσμιοι παραμένουμε στις γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τις αναπτυξιακές προοπτικές, δημιουργώντας αβεβαιότητα και πιέσεις στις τιμές της ενέργειας.