Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια κατάταξη του Economist, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μαζί με τη Δανία, σημειώνοντας πτώση από την περσινή πρώτη θέση. Η Ισπανία κατέχει φέτος την κορυφή της λίστας, ενώ η Ιρλανδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Ενώ οι οικονομίες της Μεσογείου εξακολουθούν να αναπτύσσονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, ιστορικά γνωστές για τα οικονομικά τους προβλήματα, συνεχίζουν να δείχνουν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης.
Όπως σημειώνει ο Economist, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε προκλήσεις όπως πολέμους και εκλογές, το 2024 αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός σταδιακά υποχωρεί, ενώ οι θέσεις εργασίας παραμένουν σταθερές. Τα χρηματιστήρια σημείωσαν αύξηση άνω του 20% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
“Καθώς πλησιάζουμε το 2025, οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να διαχειριστούν νέες προκλήσεις. Περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που πραγματοποιούν εκλογές φέτος, και πολλές από αυτές είναι υπό την ηγεσία «απρόβλεπτων» ηγετών. Η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα απειλείται, το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται, και τα χρηματιστήρια έχουν περιορισμένα περιθώρια λάθους. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία, που στο παρελθόν είχαν υποτιμηθεί από τις βόρειες χώρες, απολαμβάνουν την οικονομική τους ανάπτυξη,” παρατηρεί ο Economist.
Συγκεκριμένα, στην Ισπανία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 3% χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας και τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης.
Η Ιρλανδία και η Δανία, η τελευταία μάλιστα γνωστή για την έδρα του Ozempic της Novo Nordisk, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Απογοητευτική η κατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη
Αντίθετα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης συνεχίζουν να παρουσιάζουν απογοητευτικά αποτελέσματα, με την Βρετανία και τη Γερμανία να καταγράφουν υποτονικές επιδόσεις. Οι Βαλτικές χώρες, Λετονία και Εσθονία, παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα, θέση που κατέχουν και το 2022.
Το Ισραήλ εμφανίζεται ως μια μοναδική περίπτωση, καθώς η ισχυρή ανάπτυξή του σχετίζεται με την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση που υπήρξε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Παρά την σημαντική μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία του Economist. Στη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στο κόστος υπηρεσιών, το ίδιο και στη Γερμανία.
Στην Αυστραλία, η αύξηση του κόστους στέγασης παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, ενώ στη Γαλλία και την Ελβετία οι τιμές συγκρατούνται παρά τις πιέσεις, με τον πληθωρισμό κάτω από 2%.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η αύξηση της ανεργίας είναι συχνά προάγγελος οικονομικών δυσκολιών. Μολονότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια, οι αγορές παραμένουν ισχυρές με ποσοστά ανεργίας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η Νότια Ευρώπη, παρότι υπήρξε θύμα υψηλής ανεργίας, παρουσιάζει αξιόλογη βελτίωση: η ανεργία στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η Ιταλία επιδεικνύει τη μεγαλύτερη βελτίωση, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.
Στην Αμερική και τον Καναδά, η ελαφριά αύξηση της ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επαναφορά ανθρώπων στην αγορά εργασίας και στα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης.