Εκπαίδευση στα Χάι του Κλίματος: Ένα Παιδί στην Παγκόσμια Κρίση του 2024

Τυφώνες, καύσωνες, πλημμύρες... Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναστάτωσαν τη σχολική εκπαίδευση σχεδόν 250 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως το 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε χθες η UNICEF. Η υπηρεσία επισήμανε αυτόν τον «ανεπαρκώς τονισμένο» αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα παιδιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή.

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις συνέπειες των καιρικών κρίσεων, όπως οι έντονοι καύσωνες, οι καταιγίδες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής της UNICEF. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική και χρήζει άμεσης προσοχής», πρόσθεσε.

Κλιματική Αλλαγή

«Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα. Οι φυσικές τους αντιδράσεις στις υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι επαρκείς», προσθέτει η Ράσελ. «Αυτά δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία – είναι πραγματικές συνέπειες για την καθημερινή τους ζωή και εκπαίδευση. Πώς μπορεί ένα παιδί να μάθει όταν είναι κλεισμένο σε ένα δωμάτιο υπερβολικά ζεστό ή όταν δεν μπορεί να φτάσει στο σχολείο λόγω πλημμυρών;»

Τουλάχιστον 242 εκατομμύρια παιδιά από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο επηρεάστηκαν πέρυσι από τα κλιματικά φαινόμενα, αν αναλογιστούμε ότι αυτή είναι μια «συντηρητική» εκτίμηση, σύμφωνα με τη UNICEF.

Κρίση που αφορά τα παιδιά

Η έντονη θερμότητα ήταν η κυριότερη αιτία, πλήττοντας τουλάχιστον 171 εκατομμύρια μαθητές, συμπεριλαμβανομένων 118 εκατομμυρίων μόνο τον Απρίλιο σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Καμπότζη, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Σε αυτές τις περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει κινδύνους υπερθέρμανσης που έχουν οδηγήσει σε κλεισίματα σχολείων χωρίς κλιματισμό.

Στον Σεπτέμβριο, μήνα έναρξης των μαθημάτων για πολλές χώρες, οι διακοπές μαθημάτων καταγράφηκαν σε 18 χώρες, κυρίως λόγω του καταστροφικού τυφώνα Γιάγκι στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Η νότια Ασία υπήρξε η περιοχή με τις περισσότερες σχολικές αναταραχές λόγω κλιματικών φαινομένων, με 128 εκατομμύρια παιδιά να πλήττονται. Η Ινδία ήταν η πιο σοβαρά πληγείσα χώρα με 54 εκατομμύρια θύματα, κυρίως λόγω των καύσωνων, ακολουθούμενη από το Μπανγκλαντές με 35 εκατομμύρια.

Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση της ανόδου της θερμοκρασίας. Σχεδόν 1 δις παιδιά παγκοσμίως ζουν σε χώρες με υψηλό κίνδυνο κλιματικών σοκ.

Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία των εκπομπών αερίων, το 2050 αναμένεται ότι περίπου 8 φορές περισσότερα παιδιά θα βιώνουν καύσωνες σε σχέση με το 2000, 3,1 φορές περισσότερα θα υποφέρουν από ακραίες πλημμύρες και 1,7 φορές περισσότερα θα εκτεθούν σε πυρκαγιές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF.

Πέρα από την άμεση επίδραση, υπάρχει και ο κίνδυνος οι παρατεταμένες διακοπές στα σχολεία να οδηγήσουν τα παιδιά, και κυρίως τα κορίτσια, να εγκαταλείπουν εντελώς την εκπαίδευσή τους.

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια εκπαίδευση και θέτει σε κίνδυνο την εκμάθηση των παιδιών. Σήμερα, δύο στα τρία παιδιά 10 ετών δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο», αναφέρει η UNICEF. «Αυτές οι κλιματικές προκλήσεις συσσωρεύονται σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση».

«Η εκπαίδευση δεν πρέπει να παραβλέπεται σε συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές – είναι κρίσιμη για την προετοιμασία των παιδιών να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ. «Η ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο όλων των κλιματικών στρατηγικών».

Η UNICEF καλεί για επενδύσεις στην ανακαίνιση και κατασκευή σχολείων που είναι ανθεκτικά σε καταστροφές. Ιδιαίτερα στην Μοζαμβίκη, όπου ο κυκλώνας Σίντο κατέστρεψε 1.126 τάξεις σε 250 σχολεία τον Δεκέμβριο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα