Δημόσιο: Ανάδειξη του Συνόλου – Πόσοι Δήμοι και Φορείς Συνθέτουν τον Σκληρό Πυρήνα

Η εικόνα του ελληνικού Δημοσίου είναι πλέον πιο καθαρή από ποτέ. Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη από πρόσφατη καταγραφή αποκαλύπτει ότι 20 υπουργεία εποπτεύουν συνολικά 823 φορείς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αρκετά υπουργεία δεν είχαν πλήρη γνώση για το ποιοι φορείς υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, δημιουργώντας μια χρονιάτικη σύγχυση.

Η διαδικασία καταγραφής της έκτασης και της δομής του Δημοσίου ήταν μέχρι τώρα μια κοπιώδης εργασία που απαιτούσε λεπτομερή έρευνα. Για να ανακαλύψει κάποιος ποιοί φορείς ανήκουν σε ποιους τομείς, χρειαζόταν να ανατρέξει σε διάφορες πηγές, όπως το προϋπολογισμό, τους κωδικούς επιχορηγήσεων, το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών και τις φορολογικές δηλώσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

ergasia

Μέσω της δημιουργίας του Μητρώου Υπόχρεων Αποστολής Φορολογικών Στοιχείων στην ΑΑΔΕ, η κυβέρνηση τώρα διαθέτει μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα του Δημοσίου. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από μια ομάδα 30 ειδικών, υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται απαιτεί από τους δημόσιους φορείς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και να υποβάλλουν τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι εντυπωσιακό: το Δημόσιο έχει καταγραφεί σε όλες του τις διαστάσεις. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Προεδρία της Κυβέρνησης, η Βουλή των Ελλήνων, τα 20 υπουργεία, οι 823 εποπτευόμενοι φορείς τους, καθώς και οι 26 ανεξάρτητες αρχές, συνθέτουν το σύνολο της κεντρικής διοίκησης. Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνει 332 δήμους, 13 περιφέρειες και άλλους φορείς, ολοκληρώνει την εικόνα του ελληνικού κράτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δημόσιων φορέων στους 1.250.

Χαρτογράφηση επιδομάτων του Δημοσίου

Η κυβέρνηση προχωρά στη χαρτογράφηση των επιδομάτων που χορηγούν οι δημόσιες υπηρεσίες στα νοικοκυριά, με στόχο να γνωρίζει τι και πόσα χορηγούνται ανά πολίτη.

Με την απόφαση 191576/17.12.2024, καθορίζεται η λειτουργία της Ομάδας Έργου η οποία θα αναπτύξει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών.

ergasia e1730812450374

Η Ομάδα Εργασίας έχει ως στόχους:

(α) Τη χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που παρέχονται από το Δημόσιο. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης τη χρήση προηγούμενων έργων που έχουν παραδοθεί στα δημόσια όργανα, με ιδιαίτερη προσοχή στις τεχνικές βοήθειες.

(β) Την ανάπτυξη, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κανονιστικών διατάξεων που θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών.

(γ) Το συντονισμό με άλλες Υπηρεσίες, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και άλλο ενδιαφερόμενο προσωπικό πάνω σε θέματα που αφορούν το έργο αυτό.

Η λειτουργία της Ομάδας θα είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/2025, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα