Capital Economics: Στοίχημα στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η Capital Economics φέρνει στην επιφάνεια μια αισιόδοξη πρόγνωση για την ελληνική οικονομία, πιστεύοντας ότι θα επιτύχει αυξημένη απόδοση σε σύγκριση με την ευρύτερη Ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια. Αναμένονται ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 2% το 2025 και 1,9% το 2026, με την ανεργία να κυμαίνεται στο 8,9% και 8,1% αντίστοιχα. Παράλληλα, ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί από το 155% φέτος σε 147% το 2025 και 141% το 2026.

Ωστόσο, παρατηρείται μια επιβράδυνση στην αναπτυξιακή δυναμική, καθώς το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, μετά από μια ισχυρή επίδοση στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ενδείξεις από τις έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα υποδεικνύουν περαιτέρω επιβράδυνση στο άμεσο μέλλον.

oikonomia 15

Αν και οι επενδύσεις σημείωσαν σημαντική πτώση το τρίτο τρίμηνο, παραμένουν κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να καταγράψει σταθερή άνοδο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Παρά μια μικρή μείωση στο εργατικό δυναμικό και μια «παγωμένη» αύξηση απασχόλησης, η άνοδος στους πραγματικούς μισθούς αναμένεται να τονώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να διατηρήσει την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης σε υγιή επίπεδα.

oikonomia 20

Για τον δομικό πληθωρισμό, η Capital Economics αναφέρει μια ελαφρά μείωση τον Νοέμβριο, όμως οι τιμές παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 4,5%. Αυτή η κατάσταση αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις κοστών στον τομέα των υπηρεσιών και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πίεση και μέσα στο νέο έτος, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση περίπου 5% στις αμοιβές του δημόσιου τομέα και στον κατώτατο μισθό.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, οι προσεκτικές δαπάνες της κυβέρνησης και η συνεχιζόμενη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων βελτιώνουν σταδιακά τη δημοσιονομική κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει να υποχωρεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των spreads.

δειτε ακομα

δειτε ακομα