Η τελευταία μηνιαία αναφορά για την πλήρωση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έδειξε ότι η μέση πληρότητα τον Δεκέμβριο του 2024 ανήλθε στο 44,7%, καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με το 47% του Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, οι τιμές των δίκλινων δωματίων παρουσίασαν μικρή αύξηση, φτάνοντας τα 78 ευρώ από 76 ευρώ το περασμένο έτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Νοέμβριο 2024, η μέση πληρότητα ανέβηκε σε 53,2% (από 49,6% τον Νοέμβριο 2023), με μέση τιμή δωματίου να αγγίζει τα 87 ευρώ (από 80 ευρώ).
Οι πληροφορίες ανακτήθηκαν μέσω της μηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΤΕΠ), το οποίο αξιολογεί τις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Σημαντικός νικητής της περασμένης χρονιάς ήταν η Αθήνα, η οποία παρουσίασε υψηλότερη πληρότητα, φτάνοντας στο 73,8% τον Νοέμβριο και 61,5% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές δωματίων επίσης αυξήθηκαν, με ποσοστά 7,9% και 14,6% αντίστοιχα.
Η μείωση της πληρότητας τον Δεκέμβριο του 2024 αντανακλά πιθανότατα και την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από τα βραχυχρόνια μισθώματα, όπου η προσφορά και η ζήτηση εμφάνισαν αξιόλογη αύξηση. Η ζήτηση αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από την προσφορά, κάτι που επηρεάζει την αγορά ξενοδοχείων.
Επιπλέον, η αναφορά της εταιρείας AirDNA για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης δημοσιεύει ότι η πλειοψηφία των κορυφαίων 20 ευρωπαϊκών αγορών στα “Airbnb” παρουσίασε σταθερές πληρότητες, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, υπάρχουν αγορές όπου η ζήτηση είχε μεγαλύτερη αύξηση από την προσφορά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλές επιδόσεις πληρότητας.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ανταγωνιστές, η Αθήνα παρουσίασε σε γενικές γραμμές καλή απόδοση. Η μέση πληρότητα κυμάνθηκε μεταξύ 69,2% για την Κωνσταντινούπολη και 81% για το Λονδίνο. Πόλεις όπως η Μαδρίτη (+13,7%), η Ρώμη (+10,5%), και η Βαρκελώνη (+9,7%) επίσης παρουσίασαν αύξηση στην πληρότητα. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου, με την Αθήνα να αυξάνεται κατά 8,9% συγκριτικά με το 2023.
Οι διακυμάνσεις στην πληρότητα των ξενοδοχείων όλο το 2024 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, με ποσοστά να ποικίλλουν από 52,9% μέχρι 92,6%. Οι μήνες των παρόχων έδειξαν βελτίωση, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Αθήνας ως προορισμού city break. Ωστόσο, παραδοσιακά, οι μήνες υψηλής αιχμής (Μάιος-Σεπτέμβριος) παρουσίασαν αρνητικά ποσοστά, με τη στήριξη της διαμονής σε εναλλακτικά καταλύματα, που μπορεί να οφείλονται στην προτίμηση των επισκεπτών για βραχυχρόνιες μισθώσεις αντί για τα ξενοδοχεία.