Αύξηση Κατώτατου Μισθού: Πώς θα Επιτευχθεί

Νέος μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το 2027 προτείνεται στο πόρισμα που παρέδωσε στην Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως η επιτροπή αναφορικά με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή προτείνει έναν μαθηματικό τύπο για μια πιο αντικειμενική προσέγγιση στον υπολογισμό του κατώτατου μισθού, καθώς ακολουθεί παραδείγματα από το γαλλικό σύστημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

office 2360063 640

Το προτεινόμενο σύστημα προβλέπει αυτοματοποιημένο καθορισμό και αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, βάσει ενός συντελεστή που προκύπτει από την αθροιστική εξέλιξη δύο παραγόντων: α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή στο κατώτερο 20% των νοικοκυριών, και β) της μέσης ετήσιας μεταβολής της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Έτσι, λαμβάνεται υπόψη η επίδραση του πληθωρισμού και η αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία.

Αυτός ο μηχανισμός στόχο έχει να διατηρεί την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και να επιτρέπει στους εργαζομένους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση παραγωγικότητας και πραγματικών μισθών στην οικονομία. Η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, αφού ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και προετοιμαστούν οι απαραίτητοι δείκτες από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σημαντικό είναι ότι ο κατώτατος μισθός που θα υπολογίζεται με αυτό το σύστημα θα διασφαλίζεται ότι δεν θα μειωθεί, εξασφαλίζοντας το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος περιλαμβάνουν:

1. Προβλεψιμότητα για τη μελλοντική εξέλιξη του κατώτατου μισθού, κάτι που μειώνει την αβεβαιότητα για εργαζόμενους και εργοδότες, υποστηρίζοντας την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις.

2. Ενσωμάτωση κριτηρίων που αποτρέπουν την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού χωρίς λάβη υπόψη τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια βιωσιμότητα.

3. Προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% των νοικοκυριών.

4. Δικαιότερη κατανομή μισθών σε όλη την ελληνική κοινωνία.

5. Συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Επιπλέον, προτείνεται η σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης, αποτελούμενης κυρίως από εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων, για να συμβάλλει στην αναθεώρηση και τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Επίσης, συστήνεται η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων μέσω αυτών.

Σύντομα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, βασισμένες στο πόρισμα.

Η Υπουργός δήλωσε: «Η ενσωμάτωση της οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να προετοιμαστεί το τελικό κείμενο για ψήφο στην Βουλή. Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Επιτροπής, Καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, και τα μέλη της για τη συνεισφορά τους».

δειτε ακομα

δειτε ακομα