Περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό κατά την περίοδο 2021-2024 θα απολαύσουν το 2027 μισθούς που θα υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι, επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται για το διάστημα 2024-2025, θα λάβουν και επιπλέον 10% που σχετίζεται με την ολοκλήρωση μιας τριετίας στην ίδια εργασία, με το ποσοστό αυξήσεων να φτάνει έως και το 30% για τριετίες.
Η επαναφορά των τριετιών και ο κατώτατος μισθός
Εκτιμάται πως η επαναφορά των τριετιών που έφερε οφέλη σε 100.000 εργαζόμενους μέσα στο 2023, θα επεκταθεί το 2025 σε άλλους 250.000 που συμπληρώνουν τριετία και δικαιούνται επιπλέον προσαύξηση 10%. Η μεγάλη αλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2027, όταν οι εργαζόμενοι που κλείνουν τριετία θα δουν σημαντικές αυξήσεις. Έτσι, με τρεις διαδοχικές αυξήσεις το διάστημα 2025-2027, το 2027 ο κατώτατος μισθός για όσους ανήκουν στο 1ο κλιμάκιο θα κυμαίνεται από 1.045 ευρώ έως 1.149,5 ευρώ εφόσον έχουν και ένα παιδί. Σημειώνεται ότι οι εργοδότες που πληρώνουν μισθούς ανώτερους από τον κατώτατο, δεν υποχρεούνται να παρέχουν επιπλέον αυξήσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η προϋπηρεσία των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί πριν από τις 14/2/2012 θα συνεχίσει να συνυπολογίζεται μετά την 1/1/2024, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.
Όσον αφορά την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε θέση πριν από τις 14/2/2012 και μετά την 1/1/2024.
Πώς θα γίνεται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού
Οι αλλαγές που προτείνονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους μισθούς και θα ισχύσουν από το 2028, περιλαμβάνουν την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτή θα γίνεται με βάση την αύξηση της τιμής καταναλωτή και το μισθολογικό δείκτη των τελευταίων ετών, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη, ώστε να συνυπολογίζεται η οικονομική πραγματικότητα όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα.
Διαφωνίες και εξαιρέσεις
Η ΓΣΕΕ έστειλε επιστολή στην υπουργό Κεραμέως εκφράζοντας τη διαφωνία της σχετικά με τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό, ζητώντας τη θεσμοθέτηση όλων των όρων της εθνικής σύμβασης μέσω διαπραγματεύσεων. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις δεν εξυπηρετούν τη συλλογική διαπραγμάτευση, προωθώντας τις ανάγκες των εργαζομένων.
Σχετικά με την εισαγωγή ενός αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των κατώτατων μισθών, τονίζει ότι οι κοινωνικοί εταίροι περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες. Επιπλέον, αγνοούνται στοιχεία που αφορούν την οικονομική αδυναμία πολλών νοικοκυριών και την ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση όπως ορίζεται από την κοινότητα και τα δικαστήρια.
Επισημαίνεται πως το πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνει πολλές εξαιρέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πάγωμα του κατώτατου μισθού.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή–Αντώνης Βασιλόπουλος