Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του ΕΣΠΕΝ, στο πλαίσιο της τελικής εκκαθάρισης του πρώτου εξαμήνου του 2022, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 18% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να συσχετιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ με τις μετρημένες ποσότητες. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για κάθε 10 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που μετρώνται, περίπου 2 μεγαβατώρες «χάνονται» λόγω ρευματοκλοπών και τεχνικών απωλειών στο δίκτυο. Πώς αποτιμάται αυτό; Με την κατανάλωση στο σύστημα να ανέρχεται σε περίπου 5 TWh και το μέσο κόστος στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι απώλειες και οι ρευματοκλοπές αντιστοιχούν σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ή 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προμηθευτές ενσωματώνουν αυτές τις επιπλέον δαπάνες στα κόστη που πληρώνουν οι καταναλωτές. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω επιβάρυνση, καθώς κατά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του 2022 προέκυψε επιπλέον κόστος. Οι προμηθευτές εκτίμησαν τις απώλειες στο 15%, όταν στην πραγματικότητα ανέρχονται στο 18%. Αυτή η πρόσθετη διαφορά, που φτάνει το 3% και αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από την επιστολή του ΕΣΠΕΝ είναι η ανάγκη για έξυπνους μετρητές, ένα έργο που καθυστερεί εδώ και χρόνια. Η χρήση έξυπνων μετρητών θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τις ρευματοκλοπές και, κατά συνέπεια, να μειώσει το επιπλέον κόστος που φορτώνεται στους καταναλωτές. Βέβαια, οι ρευματοκλοπές δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Η αύξηση της διάχυτης παραγωγής και οι τοπικές συμφόρησεις, που σχετίζονται με τις παλιές υποδομές, επηρεάζουν επίσης τις λεγόμενες τεχνικές απώλειες του δικτύου, αποτελώντας έναν βασικό παράγοντα του προβλήματος.
Διπλά «κερδισμένοι» οι ρευματοκλοπές – Υψηλότερο κόστος για τους συνεπείς καταναλωτές
Εκείνοι που κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι κατ’ ουσίαν διπλά ωφελημένοι, καθώς ακόμη και αν εντοπιστούν, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που καταβάλλει ένας συνεπής καταναλωτής, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Αυτή η δήλωση του ΔΕΔΔΗΕ ρίχνει φως στην ανησυχητική αύξηση των ρευματοκλοπών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κοστίζουν στους συνεπείς καταναλωτές πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παρόλο που διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι, ανακύπτει η ανάγκη να επανεξεταστεί η διοικητικά οριζόμενη τιμή, δηλαδή η τιμή που πληρώνουν οι παραβάτες σε περίπτωση που εντοπιστούν.