Η Τράπεζα Πειραιώς, πιστή στη δέσμευσή της για κοινωνική προσφορά, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την υλοποίηση των εξαιρετικά επιτυχημένων πρωτοβουλιών της. Οι δράσεις Women Founders and Makers, Women Βack to Work, Women in Agriculture και Profession has no Gender αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου προγράμματος «EquALL – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων», το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας.
Έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τον 7ο κύκλο των προγραμμάτων Women Founders and Makers και Women Βack to Work, καθώς και για τον 6ο κύκλο του Women in Agriculture, που υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με την 100mentors. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 26 Μαρτίου 2025. Από την έναρξη του προγράμματος EquALL τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα, περισσότερες από 1.597 γυναίκες έχουν επωφεληθεί άμεσα από τις δράσεις αυτές, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία Profession has no Gender, που ξεκίνησε το 2022 σε συνεργασία με το The Tipping Point, συνεχίζει να προωθεί την ισότητα των φύλων και κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025, ενισχύοντας την προσπάθεια για άρση των έμφυλων στερεοτύπων στην επαγγελματική επιλογή.
Το πολυδιάστατο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης EquALL – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις με κεντρικό άξονα τη συμβολή στην ισότητα των φύλων, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, την προώθηση της συμπερίληψης, την υποστήριξη της νέας γενιάς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση να αφουγκράζεται τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία για όλους.
Η Ισότητα των Φύλων αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες του προγράμματος EquALL. Στον πυλώνα αυτόν εντάσσονται οι ακόλουθες στοχευμένες δράσεις, που έχουν ως κοινό στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών σε διάφορους τομείς της ζωής τους:
Women Founders and Makers
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν ήδη δημιουργήσει τη δική τους επιχείρηση ή επιθυμούν διακαώς να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα, αναζητώντας εξειδικευμένη επιμόρφωση και ουσιαστική υποστήριξη για να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας, το οποίο χωρίζεται σε δύο βασικά σκέλη:
α) **Εκπαίδευση και Βιωματική Μάθηση**: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης, συνολικής διάρκειας 26 ωρών, το οποίο καλύπτει κρίσιμα θέματα όπως η ψηφιοποίηση της γεωργίας, η ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και η μετάβαση προς την πράσινη γεωργία, που συνάδει με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένη τομεακή επιμόρφωση, προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα και τον τομέα δραστηριότητας των συμμετεχουσών. Έμφαση δίνεται και στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων, με ζωντανές συνεδρίες βιωματικής μάθησης, όπου επιτυχημένες αγρότισσες και αγρότες παρουσιάζουν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν στις καλλιέργειές τους και στις επιχειρήσεις τους.
β) **Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και Mentoring με Τεχνητή Νοημοσύνη**: Παράλληλα με την εκπαίδευση, οι συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κρίσιμες οριζόντιες δεξιότητες και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσω προσωποποιημένου mentoring. Η αξιοποίηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) ενισχύει περαιτέρω τη μαθησιακή εμπειρία, προσφέροντας πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις. Μέσω της επικοινωνίας τους με έμπειρους μέντορες, καθηγητές και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και με τη βοήθεια των μηχανών GenAI, οι συμμετέχουσες εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.
Το πρόγραμμα mentoring και η ανάπτυξη δεξιοτήτων με την αξιοποίηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με την 100mentors. Επιπλέον την επιμόρφωση αναλαμβάνει το Alba Graduate Business School, The American College of Greece και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή για τις αγρότισσες. Η συνδεσμευση αυτών εγγυάται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
Profession has no Gender
Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Profession has no Gender, που επικεντρώνεται στην Ισότητα των Φύλων, εντάσσεται στον πυλώνα των δράσεων που απευθύνονται στη Νέα Γενιά. Επαγγελματική ισότητα πρέπει να υπάρχει από το ξεκίνημα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των δημόσιων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Μέσω της κατάρριψης των κοινωνικών στερεοτύπων που συχνά αναπαράγονται και λειτουργούν ως εμπόδιο στις ελεύθερες επιλογές των νέων, το πρόγραμμα στοχεύει να διευρύνει τους ορίζοντες και να ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ακολουθήσουν τα επαγγέλματα που πραγματικά επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνδέονται με μέντορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα που παραδοσιακά θεωρούνται συνυφασμένα με το αντίθετο φύλο, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από την έναρξή του το 2022 έως το 2024, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει τη συμμετοχή 6.753 μαθητών και μαθητριών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το 2025, ο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε επιπλέον 3.500 μαθητές και μαθήτριες να συμμετάσχουν και να επωφεληθούν από τα οφέλη του.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος EquALL και για να δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.equall.gr/.