Η επενδυτική απόφαση της ExxonMobil σχετικά με την ερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης αναμένεται εντός του 2025, ωστόσο όχι στο πρώτο τρίμηνο, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτή η δήλωση προέρχεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Energy, Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος επισημαίνει ότι η ουσία των σχεδίων της ExxonMobil, η οποία είναι η ηγέτιδα της κοινοπραξίας, φαίνεται να καθυστερεί περισσότερο από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί.
«Η απόφαση δεν είναι μακριά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ζήτημα μηνών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο κ. Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη δημιουργία του «Πρότυπου Κέντρου Αριστείας», ενός think tank στον τομέα της ενέργειας, που ιδρύεται συνεργατικά από την Helleniq Energy και το Alba Graduate Business School του American College of Greece.
Η απόφαση αυτή της ExxonMobil για την εκκίνηση ή μη της ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη θα μπορούσε να εγκαινιάσει την αναβίωση της ελληνικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση δύο νέων μπλοκ για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Υπάρχει πιθανότητα ότι το 2025 θα είναι η χρονιά που θα δούμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, πιθανότατα στην περιοχή της Κρήτης, η οποία θα μας δώσει μια αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα. Σε κρίσιμο αυτό χρονικό σημείο, περιμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις από τις εταιρείες, όπως ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο Athens Energy Summit. Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα.
Η κα Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στις φήμες σχετικά με πιθανές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική μετά τις εκλογές Τραμπ, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μεταβάλει τη στάση της. Η υφυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πάντοτε τη σημασία του φυσικού αερίου ως έναν κρίσιμο παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς λειτουργεί ως γέφυρα προς την απανθρακοποίηση και συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας.