Το Κατάρ και η απειλή για το αέριο στην Ευρώπη

Φέτος, η νέα Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Δέουσα Επιμέλεια έφερε σημαντικές αλλαγές για τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την οδηγία, οι εταιρείες υποχρεούνται να ελέγχουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες για την χρήση καταναγκαστικής εργασίας και τυχόν περιβαλλοντικές ζημιές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι εταιρείες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που φτάνουν το 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

«Αν σημαίνει ότι θα χάσω το 5% των εσόδων μου για να δραστηριοποιηθώ στην Ευρώπη, τότε δεν θα πάω εκεί. Δεν είναι κενό αντίκτυπο», δήλωσε ο Κααμπί στην βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι αυτό το 5% αντιπροσωπεύει χρήματα που ανήκουν στο κράτος του Κατάρ, επομένως είναι αδιανόητο να διακινδυνεύσουν τέτοιες απώλειες.

Σκεπτικισμός σχετικά με την οδηγία

Ο Κααμπί διατύπωσε τις αμφιβολίες του σχετικά με την βιωσιμότητα αυτής της οδηγίας, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2027. Υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις για επαλήθευση των εργασιακών πρακτικών των προμηθευτών θα κάνουν την τήρηση του νόμου σχεδόν αδύνατη για εταιρείες όπως η κρατική QatarEnergy, της οποίας είναι και διευθύνων σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον Κααμπί, η εταιρεία του θα χρειαστεί χιλιάδες υπαλλήλους για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες περίπου 100.000 προμηθευτών σε όλο τον κόσμο, ή αλλιώς, να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε εξωτερικές υπηρεσίες για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων.

Επιπλέον, τόνισε ότι η QatarEnergy δύσκολα θα μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων, δεδομένης της ποσότητας υδρογονανθράκων που παράγει.

Η Οδηγία αυτή απαιτεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις να αναπτύξουν σχέδια για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, σε συμφωνία με τη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και με ενδιάμεσους στόχους όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Προβληματισμοί για τις εξελίξεις στην Αμερική

Ο Κααμπί κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά τη νομοθεσία για την δέουσα επιμέλεια. Καταδίκασε επίσης την ανησυχία που έχει προκληθεί από τις υποσχέσεις του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το Κατάρ, αναγνωρισμένο ως ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, επιθυμεί να διευρύνει τη θέση του στην Ασία και την Ευρώπη, ειδικά καθώς η αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου αυξάνεται. Σχεδιάζει την αύξηση της χωρητικότητας υγροποίησης φυσικού αερίου σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2027, από 77 εκατομμύρια τόνους σήμερα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα