Αναζητώντας νέους ενεργειακούς δρόμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία για να εγκαινιάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, εστιάζοντας σε γεωπολιτικές ισορροπίες και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Ελλάδα και Σαουδική Αραβία: Στρατηγική Συνεργασία στην Ενέργεια και τη Γεωπολιτική
Η δημιουργία πράσινων ενεργειακών διαδρόμων που συνδέουν τον Νότο με τον Βορρά μέσω Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία. Στην πόλη Αλ Ούλα, θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, SaudiHellenic Strategic Partnership Council, μια πρωτοβουλία που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα το 2022.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν επτά υπουργοί – Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Λίνα Μενδώνη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βρούτσης – οι οποίοι θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους, διευρύνοντας το φάσμα της διμερούς συνεργασίας.
Κοινές Ανησυχίες και Γεωπολιτικές Ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς, με ανησυχίες για τα τουρκικά σχέδια σχετικά με τη δημιουργία κοινής τουρκοσυριακής ΑΟΖ. Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις περιφερειακές συμμαχίες της με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που επιθυμούν να περιορίσουν την τουρκική επιρροή στην Μεσόγειο.
Εκτός από τις κοινές ανησυχίες, οι δύο χώρες προχωρούν σε φιλόδοξα ενεργειακά έργα, όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο East to Med data Corridor (EMC), που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., συνδέοντάς την με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Παράλληλα, το Saudi Greek Interconnection αποτελεί ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Σαουδαραβικές Επενδύσεις και Πράσινο Υδρογόνο
Στόχος είναι η προσέλκυση σαουδαραβικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, με σχέδια για εξαγωγές καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα και τη Βόρεια Ευρώπη. Το Ριάντ σχεδιάζει να εξάγει πράσινο υδρογόνο, παραγόμενο από τη μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στα τέλη του 2026.
Saudi Greek Interconnection: Ενεργειακή Γέφυρα για την Ευρώπη
Το Saudi Greek Interconnection, ένα έργο που σχεδιάζεται από τον κοινό φορέα ΑΔΜΗΕ – National Grid, με μελέτες σκοπιμότητας που αναμένονται μέχρι τον Αύγουστο 2025, θα επιτρέψει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη. Ο Μάνος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε τη σημασία ένταξης του έργου στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς υπέγραψαν τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA) στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα, με τον ΑΔΜΗΕ και την National Grid να κατέχουν από 50% μερίδιο στην «Saudi Greek Interconnection».
Η Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Saudi Greek Interconnection”:
Η Σαουδική Αραβία, όπως και οι άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου, ετοιμάζεται για την εποχή μετά το πετρέλαιο, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας.
National Grid και Σαουδαραβικοί Στόχοι για το 2030
Ο CEO της National Grid, Eng. Waleed Abdullah Al-Saadi, παρουσίασε τα σχέδια για κατασκευή 800 νέων σταθμών διανομής και επέκταση των γραμμών μεταφοράς κατά 300 χιλιόμετρα. Παράλληλα τόνισε πως σε πρόσφατο διαγωνισμό για 3,7 GW φωτοβολταϊκών στη Σαουδική Αραβία, οι χαμηλότερες προσφορές ανήλθαν σε 0,0129 $/kWh.
East to Med data Corridor: Ψηφιακή Γέφυρα Ευρώπης – Ασίας
Ο East to Med data Corridor, ένα καλώδιο οπτικής ίνας που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη Σαουδική Αραβία, αναλαμβάνεται από τη ΔΕΗ. Το Joint Venture περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός καλωδίου δεδομένων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, λειτουργώντας ως Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.
Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τις εταιρείες TTSA CY και Centers, ίδρυσαν το κοινοπρακτικό σχήμα EMC Subsea Cable Company Ltd, σκοπεύοντας να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες όπως η Εθνική, Πειραιώς και Alpha στην Ελλάδα, καθώς και με τη σαουδαραβική Bank Aljazira.