Πρώτες Ύλες Λατινικής Αμερικής για την ΕΕ: Από το Λίθιο έως το Αρσενικό

Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας ανάγκασε την Ευρώπη να αναλογιστεί την εξάρτησή της από τη Μόσχα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Αυτή η κατάσταση οδήγησε την ΕΕ να επαναξιολογήσει τις πηγές προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή της μετάβαση.

Αν και η συνολική ζήτηση στην ΕΕ δεν καλύπτεται πλήρως, ορισμένες χώρες-μέλη εξακολουθούν να είναι παραγωγοί καθοριστικών πρώτων υλών. Για παράδειγμα, η Γαλλία παράγει το 76% του ναφθαλίνου που χρειάζεται η ΕΕ, ενώ το Βέλγιο καλύπτει το 59% της ζήτησης για αρσενικό. Αντίστοιχα, η Φινλανδία προσφέρει το 38% του νικελίου και η Ισπανία το 31% του στροντίου, όπως αναφέρει το Euronews.

Η Βραζιλία νοείται ως κομβικός προμηθευτής από τη Λατινική Αμερική, ωστόσο, το 79% του εξευγενισμένου λιθίου που χρειάζεται η ΕΕ προέρχεται από τη Χιλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται ότι η ζήτηση για λίθιο στην ΕΕ θα εκτοξευτεί κατά 12 φορές μέχρι το 2030 και 21 φορές έως το 2050. Γι’ αυτό το λόγο, τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή μία εμπορική συμφωνία με τη Χιλή που θα εστιάζει αποκλειστικά σε θέματα ενέργειας και πρώτων υλών.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2024, η ΕΕ και η νότια αμερικανική εμπορική ένωση Mercosur θα υπογράψουν μία αρχική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη μείωση και κατάργηση διαφόρων εξαγωγικών δασμών και περιορισμών.

Προκλήσεις στην εκμετάλλευση κρίσιμων πρώτων υλών

Η αυξανόμενη ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες μπορεί να προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η εκμετάλλευση αυτών των πόρων φέρνει στο προσκήνιο σοβαρές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις κοινωνικο-οικονομικές συγκρούσεις.

Μια έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας διαπιστώνει ότι πάνω από το 40% των περιβαλλοντικών συγκρούσεων σχετίζονται με την εξόρυξη ορυκτών πόρων στη Λατινική Αμερική. Παρά τη δέσμευση της ΕΕ για «διατάξεις βιώσιμης εξόρυξης και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων», εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς η διαδικασία εξόρυξης λιθίου απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα