Πράσινος φωτισμός για την Κύπρο στον Great Sea Interconnector

Μετά από αρκετές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία παραχώρησης για την συμμετοχή της στο έργο Great Sea Interconnector του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα συνδέσει τις ενεργειακές υποδομές Ελλάδας και Κύπρου. Αυτή η εξέλιξη προέρχεται από πληροφορίες που αποκτήθηκαν από αξιωματούχους της κυπριακής πλευράς.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 27/12, επανέκτησε το κλίμα εμπιστοσύνης και επιτεύχθηκε κοινή κατανόηση στα θέματα που είχαν προκύψει, με προτάσεις για λύσεις που είχαν αποδεχθεί αμφότερες οι πλευρές. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γ. Γραμματέας κ. Αρ. Αιβαλιώτης, και κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ.

Το κύριο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τις παρατηρήσεις και τις τροποποιήσεις που είχε ζητήσει η κυπριακή πλευρά βάσει επιστολής της από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτές οι παρατηρήσεις σχετίζονται με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ευρώ στο έργο, καθώς και με τη διευκρίνιση ότι το concession agreement δεν τοποθετεί τον Great Sea Interconnector ως κάτοχο των υποδομών, αλλά ως φορέα υλοποίησης, με τα πάγια να παραμένουν στον ΑΔΜΗΕ.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι η ιδιοκτησία των παγίων του έργου. Για την κυπριακή πλευρά, αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να συμμετάσχει στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector. xarths 1

Προγραμματισμένα Επόμενα Βήματα

Αν οι πλευρές συνεχίσουν με τη διάθεση συνεργασίας, οι κυπριακές αρχές θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις. Εξηγήθηκε ότι απαιτείται μια σειρά διαδικασιών προτού ο Great Sea Interconnector αποκτήσει την ιδιοκτησία της Διασύνδεσης.

Όπως διατυπώθηκε, για να μπορέσει ο Great Sea Interconnector να γίνει κάτοχος των παγίων, πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής, έχοντας μια σαφή δομή μετοχικού κεφαλαίου και μετόχων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Έτσι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσηςμαζί με την εταιρεία που θα συμμετάσχει στο κεφάλαιο.

Επόμενο βήμα είναι να αποσταλούν γραπτώς οι ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και δεσμεύσεις που αφορούν τη μεταφορά των παγίων στον Great Sea Interconnector.

Οι όροι αυτοί θα καταγραφούν σε μια νέα Συμφωνία Παραχώρησης, η οποία θα σταλεί στη ΡΑΕΚ και θα υποβληθεί σε νομικό έλεγχο από τον αμερικανικό οίκο Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP. Εφόσον όλα προχωρούν ομαλά, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να συμφωνήσει στη συμμετοχή της στο έργο έως τα τέλη Ιανουαρίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα