Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η διακοπή του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας;

Την περασμένη Κυριακή, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Robert Fico, στο Κρεμλίνο. Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία για επικοινωνία μεταξύ ενός ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μόσχας, καθώς πλησιάζει η λήξη της σύμβασης που ρυθμίζει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξετάσει τη συνέχιση της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά μόνο εάν η Μόσχα συμφωνούσε να πληρωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση του πολέμου – όρος που φαίνεται δύσκολο να αποδεχθεί η Ρωσία. Ο Putin δήλωσε ότι δεν αναμένονται νέες συμφωνίες με το Κίεβο για τις ροές αερίου μέσω Ουκρανίας.

Μια ανάλυση από το Reuters αναλύει τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης πλήρους παύσης της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και ποιοι θα είναι οι πιο επηρεασμένοι.

Οι Όγκοι Παροχής

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά. Το 2023, η Ρωσία εφοδίασε περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, το οποίο αντιπροσωπεύει μόλις το 8% των κορυφαίων ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά την περίοδο 2018-19. Στο παρελθόν, η Ρωσία είχε μοιραστεί το 35% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, αλλά αυτό το ποσοστό έχει συρρικνωθεί λόγω της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας από χώρες όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ να εκτιναχθούν το 2022 σε ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, αυτή η τάση δεν φαίνεται να επαναληφθεί, δεδομένου του περιορισμένου όγκου και της αριθμητικής μείωσης των πελατών.

energy 12

Η Διέλευση μέσω Ουκρανίας

Ο αγωγός Urengoy-Pomary-Uzhgorod, που έχει ρίζες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της πόλης Sudzha, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, και συνεχίζει μέσω Ουκρανίας στην Σλοβακία. Στη Σλοβακία, το φυσικό αέριο διαχωρίζεται σε κλάδους που πηγαίνουν προς την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία.

Παρά τις προκλήσεις, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω αυτής της διαδρομής παρέμειναν σταθερές, ενώ άλλοι αγοραστές έχουν εισέλθει στην αγορά για να καλύψουν τη ζήτηση. Η Αυστρία συνεχίζει να προμηθεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού της αερίου μέσω Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα των αναγκών της Ουγγαρίας.

Η Σλοβακία εξαρτάται από την Gazprom για περίπου 3 bcm ετησίως, αποτελώντας περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών ενεργειακών αναγκών της.

Η Συνεχιζόμενη Διέλευση

Ενώ οι όγκοι φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας είναι μειωμένοι, το ερώτημα παραμένει για την ΕΕ. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτύχουν νέες συμφωνίες για ρωσικό αέριο, αλλά χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, που έχουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, αμφισβητούν αυτή την κοινή στάση.

Αυτές οι χώρες υπενθυμίζουν ότι το ρωσικό αέριο προσφέρει τις πιο οικονομικές τιμές και αμφισβητούν τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλονται για εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Η Ουκρανία εξακολουθεί να εισπράττει 0,8-1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από τέλη διέλευσης φυσικού αερίου.

ukraine 15

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη για το 2024 αναμένονται να φτάσουν στα 32 bcm, αυξημένες από 28,3 bcm το 2023, μια χρονιά που παρατηρήθηκαν οι χαμηλότερες ροές από τη δεκαετία του 1970.

Η Ρωσία αναμένει να παρέχει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις μέσω Ουκρανίας το 2024, σε τιμές που ορίζονται από την κυβέρνηση στα 339 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Παρά τη μείωση των πωλήσεων, η Gazprom ανακοίνωσε ζημίες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σημειώνοντας την πρώτη τέτοια πτώση από το 1999 λόγω των περιορισμένων αγορών στην ΕΕ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα μπορούσε να επεκτείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης, αλλά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Κιέβου το αποκλείουν. Εναλλακτικά, η Gazprom μπορεί να εξετάσει τη μεταφορά αερίου μέσω άλλων διαδρομών, όπως το TurkStream, αν και οι διαθέσιμες ροές είναι περιορισμένες.

Παρ’ όλα αυτά, η Ουγγαρία προτίθεται να διατηρήσει την ουκρανική διαδρομή ανοιχτή, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις εισαγωγές μέσω του TurkStream. Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει από το Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη συνέχιση των εξαγωγών.

Ωστόσο, πηγές από την αζερική ενεργειακή εταιρεία SOCAR έχουν δηλώσει ότι οι συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα