Πώς αποτράπηκε ο ενεργειακός πόλεμος στην Κεντρική Ευρώπη

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση σχετικά με την διάσπαση της γερμανικής και της γαλλικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναβλήθηκε, αποφεύγοντας μια αναμενόμενη σύγκρουση μεταξύ των Κεντροευρωπαϊκών χωρών που επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τη λειτουργία των γειτονικών τους δικτύων.

Η αναβολή αυτή παρέχει χρόνο για έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες, προτού εμφανιστούν χειρότερες εντάσεις.

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης ίσως αντικατοπτρίζει την πολιτική ευαισθησία της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Entso-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η τροποποίηση της ημερομηνίας ανακοινώθηκε ύστερα από διάdialog τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το εύρος της μελέτης της ζώνης προσφοράς.

Το δίκτυο επιβεβαίωσε στο Euractiv ότι η εκτιμώμενη θέση που θα δημοσιευόταν στις 27 Ιανουαρίου 2025, έχει μετατεθεί για την άνοιξη του 2025.

Οι διαχειριστές δικτύων είχαν αρχικά προγραμματίσει να ολοκληρώσουν την έκθεση το φθινόπωρο του 2022, με προγραμματισμένη ημερομηνία δημοσίευσης το τρίτο τρίμηνο του 2024, και στη συνέχεια για την 27η Ιανουαρίου.

wind energy 7342177 1280 1

Αντιδράσεις Γαλλίας και Γερμανίας

Η Γαλλία, με το κεντρικά οργανωμένο ηλεκτρικό της σύστημα, αντιστέκεται στην ιδέα της διάσπασης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη, η Γερμανία, με τον νότο να αντιμετωπίζει ελλείψεις ενέργειας (και λίγες ανεμογεννήτριες), ανησυχεί για το ενδεχόμενο πληρωμής υψηλότερων τιμών για την αιολική ενέργεια από τον βορρά.

Διαφορετικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκές χώρες

Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα έπρεπε να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ικανότητα του δικτύου να διανέμει ηλεκτρική ενέργεια. Σε περιοχές όπου η ενέργεια μπορεί να ρέει ελεύθερα, οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν μόνο μία τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, το 2022, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ ACER διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα τις διαστρεβλωμένες ροές στην Κεντρική Ευρώπη.

energy

Σε αντίθεση με χώρες όπως η Σουηδία και η Ιταλία, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαφέρουν ανά περιοχές αναλόγως της χωρητικότητας του δικτύου, οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ έχουν μόνο μία τιμή ενέργειας.

Αυτό οδήγησε σε μεγάλες ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των περιοχών, οι οποίες ενίοτε επηρεάζουν και τα δίκτυα γειτονικών χωρών και προκαλούν αναταράξεις. Οι μικρότερες περιφερειακές ζώνες τιμολόγησης είναι αναμενόμενο ότι θα διορθώσουν αυτό το πρόβλημα.

Προοπτική για διαχωρισμό

Δεκαέξι διαχειριστές δικτύου από 12 χώρες της ΕΕ, από τη Γαλλία μέχρι την Πολωνία και τη Σλοβενία, θα προτείνουν αν η γαλλική και η γερμανική αγορά πρέπει να διαχωριστούν, πριν οι εμπλεκόμενες χώρες καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τον τελευταίο λόγο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα