Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ παρουσίασε ανάκαμψη τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση από το χαμηλότερο επίπεδο του έτους που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Αυτό συνέβη καθώς η Λιβύη έλυσε την πολιτική κρίση που είχε επηρεάσει την παραγωγή της, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Παρά την ανάκαμψη, η προσπάθεια του Ιράκ να τηρήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στο πλαίσιο της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+ περιορίζει τα κέρδη της παραγωγής.
Ταυτόχρονα, οι τιμές του πετρελαίου είδαν αύξηση άνω του 2% τη Δευτέρα, μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει κατά ένα μήνα τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής. Η αγορά τώρα προετοιμάζεται για μια κρίσιμη εβδομάδα, που περιλαμβάνει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και έναν σημαντικό γύρο συζητήσεων στην Κίνα. Περί τις 20:35, το Brent αυξήθηκε κατά 2,75%, φτάνοντας τα 75,11 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,9%, φτάνοντας τα 71,51 δολάρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε τον περασμένο μήνα περίπου 26,33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με αύξηση 195.000 bpd σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, λόγω των αυξημένων εξαγωγών της Λιβύης. Η παραγωγή επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την επίλυση μιας διαφοράς σχετικά με τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, επιτρέποντας την πλήρη επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών. Ωστόσο, η επιπλέον προσφορά πίεσε τις τιμές, οι οποίες ήδη δοκιμάζονταν από ανησυχίες για τη ζήτηση στον παγκόσμιο τομέα.
Επιπλέον, η Βενεζουέλα αύξησε και αυτή την παραγωγή της, φτάνοντας τα 860.000 bpd, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020, σύμφωνα με τις έρευνες του Reuters. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο η Λιβύη όσο και η Βενεζουέλα εξαιρούνται από τις συμφωνίες περιορισμού παραγωγής που έχει επιβάλει ο ΟΠΕΚ και οι συμμμαχίες του, γνωστές ως OPEC+.
Μειωμένη παραγωγή από Ιράν και Ιράκ
Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως το Ιράκ και το Ιράν παρουσίασαν σημαντική μείωση στην παραγωγή τους. Το Ιράκ μείωσε την παραγωγή στα 3,98 εκατομμύρια bpd, κάτω από την επιθυμητή ποσόστωση του ΟΠΕΚ+, κυρίως λόγω της πτώσης στις εξαγωγές και της εγχώριας κατανάλωσης, καθώς και προβλημάτων παραγωγής στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αντίθετα, το Ιράν έχει δει αύξηση στις εξαγωγές του τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018, αλλά τον Οκτώβριο υπήρξε σημαντική πτώση, σύμφωνα με την έρευνα.
Συνολικά, ο ΟΠΕΚ άντλησε περίπου 46.000 bpd πάνω από τον υπονοούμενο στόχο για τα εννέα μέλη που καλύπτονται από συμφωνίες περικοπής εφοδιασμού. Με τη Γκαμπόν να ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο της. Η έρευνα του Reuters είναι μια προσπάθεια να παρακολουθήσει την προσφορά στην αγορά, βασιζόμενη σε δεδομένα αποστολής που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, ροές που συλλέγονται από τον χρηματοοικονομικό όμιλο LSEG, καθώς και πληροφορίες από εταιρείες όπως η Kpler και η Petro-Logistics, σε συνδυασμό με δεδομένα από πηγές στους τομείς του πετρελαίου, του ΟΠΕΚ και συμβούλους.