Ο OPEC+ και τα σχέδιά του για την παραγωγή πετρελαίου

Αυτή την εβδομάδα, ο OPEC+ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις πριν από τη μεγάλη τους συνάντηση, όπου θα κρίνουν αν και πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Oil Price, το καρτέλ δείχνει να αντιμετωπίζει και πάλι προκλήσεις και διλήμματα.

Αν και αυτό δεν το παραδέχονται ανοικτά, οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους επιθυμούν να διατηρήσουν τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, με πολλούς από αυτούς να στοχεύουν σε τιμές τουλάχιστον πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να αποφύγουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Ορισμένα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, προσβλέπουν σε τιμές που να ξεπερνούν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δίλημμα του OPEC+

Ωστόσο, αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του καρτέλ, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από παραγωγούς όπως η Γουιάνα και η Βραζιλία.

Για άλλη μια φορά, ο OPEC+ βρίσκεται σε ένα σταυroad, ανάμεσα στην επιθυμία για αύξηση κερδών και την απώλεια μεριδίου αγοράς στη διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά.

Επιπλέον, ο οργανισμός υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι δεν έχει στόχο μια συγκεκριμένη τιμή στις περικοπές παραγωγής αλλά بالعكس στοχεύει στη διατήρηση της «σταθερότητας της αγοράς».
opec

Διλήμματα που συνεχίζουν

Καθώς οι τιμές του brent κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, ο οργανισμός αντιμετωπίζει νέα διλήμματα στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου.

Εάν το καρτέλ αποφασίσει να αρχίσει την σταδιακή άρση των περικοπών τον Ιανουάριο – όπως είναι προγραμματισμένο – τότε η πρόβλεψη είναι πως οι τιμές του πετρελαίου brent και crude θα πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική και η υπερπροσφορά περιμένει να αυξηθεί το επόμενο έτος.

Η πτώση των τιμών θα απειλήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς αλλά θα πλήξει και τον OPEC+, καθώς οι χώρες που εξαρτώνται από τα έσοδα από το πετρέλαιο θα υποστούν τις συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιλογές του OPEC+ για να χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής είναι πιο αβέβαιες απ’ ότι ποτέ.

Για να εκτοπίσουν τους Αμερικανούς παραγωγούς, κάτι που έχουν κάνει και στο παρελθόν, θα πρέπει να υπονομεύσουν και τους δικούς τους προϋπολογισμούς, αν και η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να διατηρεί υψηλά έσοδα για να υποστηρίξει το πρόγραμμα «Όραμα 2030» του πρίγκιπα διαδόχου.

Οι περιορισμοί της παραγωγής έχουν βοηθήσει, μέχρι τώρα, κυρίως την πρόσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια παραδοχή που έκανε πρόσφατα ο Ιρανός Afshin Javan σε ανάρτησή του, η οποία κατέβηκε γρήγορα αλλά τράβηξε την προσοχή των αναλυτών.

Ο Javan σημείωσε ότι «αυτή η στρατηγική για τη στήριξη των τιμών έχει ουσιαστικά ενθαρρυνθεί την υψηλότερη προσφορά εκτός του ομίλου», κάτι που περιορίζει τις επιλογές του OPEC+ για την άρση των περιορισμών.

Screenshot 2024 12 04 151847

Η επίδραση του Trump

Ο Javan ανέφερε και τις «ζοφερές οικονομικές προοπτικές» στην Κίνα, που προσθέτουν επιπλέον πίεση στις στρατηγικές του καρτέλ για τη χαλάρωση των περικοπών.

Ο OPEC+ πρότεινε νωρίτερα την επιστροφή της προσφοράς στο τέλος του έτους, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.

Ωστόσο, εφόσον οι τιμές παραμένουν σταθερά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αυτή η επιστροφή καθυστερεί.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι οι περικοπές θα χρειαστεί να παραταθούν λόγω της συνεχούς αρνητικής ανταπόκρισης της αγοράς στις προηγούμενες αυξήσεις τιμών.

Η Σαουδική Αραβία ασκεί πιέσεις για καθυστέρηση από τρεις έως έξι μήνες, με πηγές να αναφέρουν ότι ζητούν και πρόσθετες περικοπές, ωστόσο άλλοι παραγωγοί της συμμαχίας δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση.

Το μάτι του OPEC+ στραμμένο και στις εξελίξεις σχετικά με την πολιτική του νέου προεδρικού κύκλου των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump, καθώς οι αλλαγές στο Ιράν και τη Βενεζουέλα το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την αγορά.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η επάνοδος του Trump θα φέρει αυξημένες εντάσεις με το Ιράν και ενδεχομένως πιο αυστηρές κυρώσεις, κάτι που προσθέτει στο ήδη πολύπλοκο σκηνικό της αγοράς πετρελαίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα