Νέα τιμολόγια φυσικού αερίου Ουκρανίας και η επίδρασή τους στο ελληνικό LNG

Η Ουκρανία έχει προτείνει μια αύξηση στα τιμολόγια φυσικού αερίου για το επόμενο έτος, με την εκτίμηση ότι αυτή η αλλαγή θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τιμές. Ωστόσο, θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τον όγκο των συναλλαγών μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος συνδέει την Ελλάδα με τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτή του τομέα στο Montel.

Ο Martin Vladimirov, ειδικός σε ενεργειακή ασφάλεια από τη βουλγαρική δεξαμενή σκέψης CSD, τόνισε ότι «οι αυξανόμενες τιμές εισόδου στην Ουκρανία μπορεί να μειώσουν την πρόθεση των traders να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδρομή για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ιδιαίτερα προς χώρες όπως η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ουγγαρία».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ουκρανική ενεργειακή αρχή Nerc παρουσίασε τις προτάσεις της για τα νέα τιμολόγια εισόδου και εξόδου για την περίοδο 2025-2029.

Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια εισόδου σχεδιάζεται να αυξηθούν από 4,1 ευρώ/τ.μ. σε 10,3 ευρώ/τ.μ. σχεδόν σε όλα τα σημεία διασύνδεσης.

Τα τιμολόγια εξόδου για χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία αναμένονται να θα αυξηθούν από 7,6-8,6 ευρώ/tcm σε 14,6-15,8 ευρώ/tcm. Αντίστοιχες αυξήσεις προβλέπονται και για τη Μολδαβία και τη Ρουμανία, με την εξαιρέση της περιοχής Orlivka, όπου θα υπερδιπλασιαστεί το κόστος από 1,05 ευρώ/tcm σε 2,50 ευρώ/tcm.

Οι αναλυτές προσεγγίζουν το θέμα με αισιοδοξία

Ωστόσο, ο Vladimirov επισήμανε ότι το μερίδιο των τιμολογίων φυσικού αερίου στη συνολική τιμολόγηση είναι σχετικά χαμηλό. «Πιστεύω ότι οι πιθανές επιπτώσεις θα γίνουν πιο αισθητές στον Κάθετο Διάδρομο που συνδέει τους τερματικούς σταθμούς LNG του Αιγαίου με την κεντρική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, η ροή φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της έχει μειωθεί από τουλάχιστον 45% της συνολικής προσφοράς σε λιγότερο από 20%. Αυτό οδήγησε την Ευρώπη στο να στραφεί σε LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ, με το σχέδιο της ΕΕ να τερματίσει σταδιακά την εξάρτησή της από ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027.

Οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά διατηρούν ελπίδες ότι η υπερκείμενη πρωτοβουλία της ΕΕ για τον κάθετο διάδρομο – που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία μέσω ενός συνδυασμού νέων και υφιστάμενων αγωγών – θα ενισχύσει τις προμήθειες από άλλες περιοχές, ιδίως δεδομένου ότι οι μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αναμένεται να περιοριστούν στο τέλος του έτους.

Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα εγκαινίασε τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα