Με σημαντικές καινοτομίες ξεκινά στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2025. Από τις 17 Ιανουαρίου, οι εταιρείες προμήθειας θα είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν μπλε τιμολόγια με τουλάχιστον 12 μήνες διάρκεια, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα εισαχθούν τα νέα διζωνικά τιμολόγια, στα πλαίσια των αναγκαίων προσαρμογών που επιβάλλει η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Παράλληλα, οι μικρές επιχειρήσεις περιμένουν την κυβερνητική ανακοίνωση σχετικά με τις επιδοτήσεις για την περίοδο Δεκεμβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνεχίζουν την ανησυχία τους για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Μπλε τιμολόγια 12μηνης διάρκειας
Σχετικά με τα μπλε σταθερά τιμολόγια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες. Τα ήδη υφιστάμενα σταθερά εξάμηνα και οκτάμηνα τιμολόγια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την εκπνοή τους.
Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου, αποτέλεσμα κοινοτικής οδηγίας που στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών, αναμένεται να μην είναι χωρίς προκλήσεις. Ήδη κάποιες εταιρείες προσφέρουν σταθερά προϊόντα για κατανάλωση έως 150 KWh, με κυμαινόμενες χρεώσεις για την επιπλέον κατανάλωση, ανάλογα με τις εξελίξεις στην χονδρική αγορά.
Η ΡΑΑΕΥ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πώς ορίζεται το σταθερό τιμολόγιο, τονίζοντας ότι ο όρος αυτός περιλαμβάνει χρεώσεις που δεν μεταβάλλονται ανάλογα με την κατανάλωση του πελάτη.
Στην αγορά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΡΑΕΥ, υπάρχουν σήμερα 15 μπλε τιμολόγια, εκ των οποίων ένα έχει διάρκεια 24 μηνών. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 0,095 ευρώ/KWh έως 0,199 ευρώ/KWh, με πάγιο που κυμαίνεται από 3,5 ευρώ έως 9,90 ευρώ το μήνα.
Επιπλέον, από την 1η Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται τα διζωνικά τιμολόγια, αντικαθιστώντας τα νυχτερινά, τα οποία είχαν σχεδόν χάσει την αξία τους, καθώς μόνο η ΔΕΗ προσέφερε ειδικές τιμές για τη νυχτερινή κατανάλωση. Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα περιλαμβάνει μεσημβρινή και νυχτερινή ζώνη, με διαφορετικά ωράρια ανάλογα με την εποχή.
Αρχικά, το νέο αυτό σύστημα θα αφορά τους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) τιμολόγιο. Ορισμένοι μετρητές μπορούν να λάβουν σήμα αλλαγής μέσω συχνότητας, ενώ σε άλλους η αλλαγή θα είναι χειροκίνητη. Αυτοί που διαθέτουν διπλούς μετρητές υπολογίζονται γύρω στα 1,5 εκατομμύρια.
Τα νέα ωράρια για τα διζωνικά τιμολόγια είναι τα εξής:
Χειμερινή περίοδος (Νοέμβριος – Μάρτιος):
Μεσημβρινή ζώνη: 12:00 – 15:00
Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 05:00
Καλοκαιρινή περίοδος (Απρίλιος – Οκτώβριος):
Μεσημβρινή ζώνη: 11:00 – 15:00
Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 04:00
Αύξηση τιμών
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα για την αγορά, οι τιμές στη χονδρική αγορά παρουσιάζουν ανησυχητικές αυξήσεις. Σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, η μέση τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 183,09 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 46,03% σε σύγκριση με την Κυριακή, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για αυξημένη προσφορά, με ταυτόχρονα μειωμένη ζήτηση.
Αναφορικά με το μείγμα παραγωγής, σήμερα το φυσικό αέριο κατέχει το 45,61% και οι ΑΠΕ ακολουθούν με 36,65%. Η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 7,65%, ενώ οι εισαγωγές καλύπτουν το 4,22% και η παραγωγή από υδροηλεκτρικά φτάνει το 3,38%.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μέση τιμή του Ιανουαρίου αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή του Δεκεμβρίου, καθώς ήδη για το πρώτο δεκαήμερο έχει διαμορφωθεί στα 132,83 ευρώ/MWh, από 129,81 ευρώ/MWh που ήταν τον Δεκέμβριο. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές και στήριξη για μικρές επιχειρήσεις με ισχύ έως 35 KVA.
Τέλος, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε πρόσφατες δηλώσεις της, αποτυπώνοντας ένα κλίμα αισιοδοξίας από πλευράς κυβέρνησης, ανέφερε πως αν και η αρχή του 2025 φέρει γεωπολιτική αβεβαιότητα που επηρεάζει τις τιμές, υπάρχει ησυχία σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.