Μυτιληναίος: Παγκόσμιοι Πρωτοπόροι στην Παραγωγή Γαλλίου, Δίπλα στους Κινέζους

Ο όμιλος Metlen επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της Ελλάδας στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών μέσω της ανάπτυξης τεχνολογικής καινοτομίας και της στήριξης που προσφέρει η Πολιτεία. Το νέο project παραγωγής γαλλίου στην Ελλάδα, υπό τη καθοδήγηση της Metlen, θα θέσει τη χώρα σε μια προνομιακή θέση διεθνώς, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις δραστηριότητες στο βωξίτη και την αλουμίνα σε μια εποχή όπου η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς.

Η διοίκηση της Metlen προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο της αλουμίνας, οι οποίες αναμένονται σύντομα στην αγορά. Η εταιρεία εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού της σχεδίου με τη βοήθεια της HydrometWA (Pty) Ltd για τη μελέτη της εγκατάστασης. Οι προμηθευτές Ρητίνης είναι οι Chembra Axyntis, ενώ το σύστημα ιοντοεναλλαγής παρέχεται από τους Puritech Europur. Οι πιθανοί πελάτες περιλαμβάνουν εταιρείες στον Καναδά όπως οι Neo, Indium και Coherent, και στην Ευρώπη οι Freiberger, CMK, και Tradium. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι προμηθευτές και πελάτες της είναι εκτός της Κίνας και η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στα όρια του υπάρχοντος εργοστασίου.

Ο Πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε με περηφάνια: “Σύντομα θα γίνουμε οι πιο προχωρημένοι στον τομέα. Η Rio Tinto μπορεί να επένδυσε 7 εκατομμύρια δολάρια για ένα μικρό δοκιμαστικό εργοστάσιο γαλλίου των 3,5 τόνων, αλλά εμείς πάμε για μια επένδυση 300 εκατομμυρίων για να παράγουμε 50 τόνους γαλλίου, μαζί με βωξίτη και αλουμίνα”.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ και αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής διεθνοποίησης της εταιρείας μέσω προϊόντων που θα παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα. “Πολλοί προτείνουν να κάνω επενδύσεις στο εξωτερικό για τη διεθνοποίηση της εταιρείας. Η προτιμότερη επιλογή είναι να επενδύω στην Ελλάδα με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και της διεθνούς επιρροής του ομίλου”, είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα επένδυση αναμένεται να φέρει παραγωγή 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας ετησίως, τοποθετώντας την Ελλάδα ανάμεσα στους 12 μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο. Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά που θα παραχθεί γάλλιο στην περιοχή, φθάνοντας στους 50 τόνους ετησίως, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία, ιδιαίτερα λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την Κίνα.

Πλέον, το εργοστάσιο απασχολεί 1.700 εργαζόμενους και η νέα επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει πλήθος νέων θέσεων εργασίας.

Στήριξη από την Κυβέρνηση Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεωδορικάκος, δήλωσε: “Η Κυβέρνηση μας πάντα υποστηρίζει στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή, που καθορίζει τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο σκηνικό”, επισημαίνοντας την ένταξη της επένδυσης στον Νόμο για τις Στρατηγικές επενδύσεις.

Ο συγκεκριμένος νόμος επιδοτεί πολλές επενδυτικές δαπάνες, με ελάχιστο ποσοστό κάλυψης το 30% που μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο.

Παγκόσμια Αγορά Γαλλίου

Κατά την παρουσίαση της επένδυσης στον υπουργό Ανάπτυξης, τονίστηκε το μέγεθος του project που θα καλύψει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς γαλλίου. Σήμερα, η παγκόσμια αγορά ανέρχεται σε 883 τόνους γαλλίου, με τις ανάγκες της Ευρώπης να εκτιμώνται σε 61 τόνους για το 2024 και σε 109 τόνους για το 2030.

Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 8%, φθάνοντας τους 1.393 τόνους μέχρι το 2030.

Η Κίνα κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή αυτού του πολύτιμου μετάλλου, με παραγωγή 1.330 τόνων, ενώ η Ευρώπη εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Η Γερμανία, πρώην παραγωγός του γαλλίου, έχει σταματήσει την παραγωγή από το 2015, όμως αν ξαναρχίσει, θα προσθέσει σημαντική ποσότητα στην παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης.

Το σχέδιο της Metlen θα προσφέρει στην Ευρώπη 50 τόνους γαλλίου απευθείας από την ελληνική Αλουμίνιο της Ελλάδας, ενδυναμώνοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό βιομηχανικό χάρτη.

Η παραγωγή γαλλίου θα μπορέσει να διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμα προϊόντα νέας τεχνολογίας, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία και τη μετάβαση προς πράσινες τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χρήσεις του Γαλλίου

Το αρσενιούχο γάλλιο και το νιτρίδιο του γαλλίου καλύπτουν το 94% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το Αρσενιούχο Γαλλίο (GaAs) χρησιμοποιείται για την παραγωγή LED, υπολογιστών, και ημιαγωγών. Το Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN) είναι απαραίτητο για την κατασκευή οπτικών ινών και ηλεκτρονικών ισχύος. Τέλος, το Αντιμονιούχο Γάλλιο (GaSb) χρησιμοποιείται στις φωτοβολταϊκές εφαρμογές.

met1.JPG
met2.JPG

δειτε ακομα

δειτε ακομα