Η Ουκρανία έκανε ένα σημαντικό βήμα γεωστρατηγικής σημασίας, αποδεχόμενη για πρώτη φορά παραλαβή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του ελληνικού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου. Αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, υπογραμμίζει την προσπάθεια της χώρας να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Η αποστολή, που περιλαμβάνει φορτίο της εταιρείας DTEK, κατέφθασε στην Ελλάδα μέσω της Μεσογείου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, «η αποστολή αυτή όχι μόνο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά συνεισφέρει και στην εξαφάνιση της ρωσικής επιρροής στον ενεργειακό μας τομέα».
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται κατά 40% από τις αμερικανικές εισαγωγές LNG, αλλά αυτή η συγκεκριμένη αποστολή είναι η πρώτη που προμηθεύεται απευθείας η Ουκρανία. Η στιγμή της παραλαβής έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς πλησιάζει η λήξη μιας πενταετούς συμφωνίας που επιτρέπει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, που έχει βαθιές γεωπολιτικές συνέπειες, ειδικά εν όψει της αναλήψεως της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμα και με τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, ο τελευταίος συνεχίζει να καλύπτει περίπου το 5% των αναγκών φυσικού αερίου της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ έχει ανοίξει τη συζήτηση για πιθανές δασμολογικές επιβαρύνσεις σε Ευρωπαϊκές χώρες λόγω της αναβολής αύξησης των αγορών αμερικανικού αερίου.
Η DTEK έχει αγοράσει ολόκληρο το φορτίο, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, η DTEK θα κρατήσει το 10% του φορτίου, με το υπόλοιπο να πωλείται σε ελληνικές εταιρείες.
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία για την προμήθεια LNG είχε υπογραφεί μεταξύ της DTEK και της αμερικανικής Venture Global τον Ιούνιο και θα παραμείνει σε ισχύ έως το τέλος του 2026, ενώ υπάρχει και μια ξεχωριστή 20ετής συμφωνία για τη συνέχιση της προμήθειας LNG.