Μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη φαίνεται να έρχεται στην περιοχή, καθώς η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί ένα φιλόδοξο έργο.
Στο πλαίσιο νέας συμφωνίας, ο γαλλικός κολοσσός Meridiam αναμένεται να αποκτήσει μερίδιο 49,9% στο έργο Great Sea Interconnector, με τον ελληνικό πάροχο δικτύου ΑΔΜΗΕ να διατηρεί το 50,1%. Αυτός ο διαχωρισμός του μετοχικού κεφαλαίου επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.
Το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση άνω των 1.200 χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης σε βάθη έως και 3.000 μέτρων, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι δύο εταιρείες θα καλύψουν το κόστος της συμμετοχής τους στο έργο, ενώ η συμφωνία επιτρέπει την προσέλκυση επιπλέον επενδυτών στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η GSI είναι η φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και λειτουργεί ως θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Κατά την αφετηρία της συνεργασίας, το διοικητικό συμβούλιο της GSI θα αποτελείται από 11 μέλη, έξι από τον ΑΔΜΗΕ και πέντε από τη Meridiam.
Μερικά λόγια για τη Meridiam
Η Meridiam, με έδρα το Παρίσι, είναι ένας παγκόσμιος επενδυτής που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση μακροχρόνιων έργων υποδομής. Σημαντική της συμμετοχή είναι στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.
Η Meridiam διαχειρίζεται παραπάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και έχει παρουσία σε 56 χώρες. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται σε δημόσιες υπηρεσίες, βιώσιμη κινητικότητα, καθώς και καινοτόμες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ επενδύει και σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Περί του Great Sea Interconnector
Η Great Sea Interconnector, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, ιδρύθηκε το Ιανουάριο του 2024 με σκοπό την υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.
Η κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου έχει ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2023, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.
Στην επόμενη φάση του έργου, το Ισραήλ θα ενδυναμώσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, εντάσσοντας ανανεώσιμές πηγές ενέργειας στην ενεργειακή του πολιτική.
Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.