Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου, λόγω των απλήρωτων χρεών της χώρας.
Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την πιθανότητα μιας γενικής διακοπής των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ειδικότερα προς Σλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ιταλία, καθώς η συμφωνία διέλευσης με την Ουκρανία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσεάν, καταδίκασε αυτή την απόφαση της Ρωσίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο πολιτικής πίεσης.
Σε δήλωσή του στο Facebook, ο Μολδαβός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μολδαβία θα εξετάσει όλα τα νομικά μέσα, περιλαμβανομένης της διεθνούς διαιτησίας.
Η Ρωσία προμηθεύει τώρα τη Μολδαβία με 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση μέσω Ουκρανίας. Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Υπερδνειστερία, καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες, και στη συνέχεια πωλείται στην υπόλοιπη Μολδαβία.
Η Μόσχα, που δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, που είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση, έχει απαιτήσει την αποπληρωμή χρεών που ανέρχονται σε 709 εκατομμύρια δολάρια. Η Μολδαβία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το χρέος της είναι μόλις 8,6 εκατομμύρια δολάρια.
Η Υπερδνειστερία και η κυβέρνηση του Κισινάου συμφώνησαν το 2022 ότι το σύνολο του ρωσικού φυσικού αερίου προορίζεται για την Υπερδνειστερία, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, δεν καταβάλλει πληρωμές για αυτή την ενέργεια.
Χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους και τόσο η Μολδαβία όσο και η Υπερδνειστερία θα αντιμετωπίσουν σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, παρόμοιες με αυτές που βιώνει η Ουκρανία.
Μολδαβία και Υπερδνειστερία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση του Κισινάου ανακοίνωσε χθες ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας και θα λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο από την 1η Ιανουαρίου.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, κατηγορεί την Gazprom ότι προκαλεί ενεργειακή κρίση, αρνούμενη να αναχωρήσει το αέριο μέσω εναλλακτικών διαδρομών.