Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και τη ζήτηση για θέρμανση να αυξάνεται, το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση στο Ιράν έχει οδηγήσει στο κλείσιμο 80 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας της χώρας.
Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι τουλάχιστον 80 από τους 600 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς του Ιράν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης φυσικού αερίου, αποτέλεσμα της οποίας είναι η μείωση της ηλεκτρικής ισχύος κατά 8.000 μεγαβάτ. Ένα megawatt είναι αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 400 έως 900 σπιτιών το χρόνο.
Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που λειτουργούν με φυσικό αέριο συνέθεταν το 85% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής του Ιράν το 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, αναφέρει το al monitor.
Από τις 15 Δεκεμβρίου, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων, τραπεζών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών σε εννέα επαρχίες, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Επίσης, άρχισαν να σβήνουν τα φώτα που τονίζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Το ωράριο των κυβερνητικών γραφείων έχει περιοριστεί από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. μέχρι τον Φεβρουάριο, με την κυβέρνηση να προτρέπει την εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό. Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έχουν διαταχθεί να κλείσουν, ενώ τα εμπορικά κέντρα πρέπει να κλείνουν στις 8 μ.μ. Οι κυβερνητικές δραστηριότητες σταμάτησαν πλήρως την περασμένη εβδομάδα σε επαρχίες όπως το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και το Γκιλάν.
Αυτό το «κλείσιμο» της χώρας έρχεται καθώς πολλές περιοχές στο Ιράν βιώνουν παγωμένες θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, κάτι που έχει επιφέρει σημαντική αύξηση της ζήτησης για θέρμανση. Οι θερμοκρασίες έχουν αγγίξει τους -20 βαθμούς Κελσίου στις βόρειες περιοχές του Ιράν.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στις 16 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τη θερμοκρασία στα σπίτια τους κατά 2 βαθμούς Κελσίου για να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η εκστρατεία έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα μπορεί να ανακατευθυνθεί για την τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κατάσταση έχει αναγκάσει τις αρχές να στραφούν στη χρήση μαζούτ, ενός φθηνού καυσίμου με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη κακή ποιότητα του αέρα στις μεγάλες πόλεις.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε κυλιόμενα χρονοδιαγράμματα διακοπής ρεύματος στην Τεχεράνη και σε άλλες περιοχές από τον Νοέμβριο, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. Στη μέση του μήνα, αποκαλύφθηκε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είχαν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2023.
Αν και το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού του τομέα, κυρίως λόγω κακής διακυβέρνησης, υποεπενδύσεων και διεθνών κυρώσεων.
Επιπλέον, η νομισματική κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική, καθώς το ιρανικό ριάλ έφτασε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, φθάνοντας τα 780.250 ριάλ ανά δολάριο ΗΠΑ.
Καθώς αυτή η διπλή κρίση σε ενέργεια και νομισματική πολιτική επιτείνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του είχε επιβάλει σκληρές κυρώσεις στο Ιράν με στόχο την πολιτική «μέγιστης πίεσης».