Η G7 εξετάζει διαφορετικούς τρόπους για να ενισχύσει το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο να περιορίσει τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, οι στρατηγικές που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης ρωσικού αργού, καθώς και μια πιθανή μείωση του ανώτατου ορίου τιμής από τα 60 δολάρια στα 40 δολάρια. Οι ίδιοι πηγές τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση μέχρι στιγμής.
Στρατηγικές της G7
Με βάση τους ισχύοντες κανόνες του ανώτατου ορίου τιμών, οι δυτικοί φορείς εκμετάλλευσης επιτρέπεται να ασφαλίζουν και να μεταφέρουν πετρέλαιο μόνο εφόσον το αγοράσουν κάτω από το καθορισμένο όριο. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει εμπάργκο σε πολλές εισαγωγές μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας.
Αυτό έχει ωθήσει τη Μόσχα να αναζητήσει λύσεις μέσω ενός «κρυφού» στόλου τάνκερ, ο οποίος συχνά συνεργάζεται με άγνωστους ασφαλιστές ή ιδιοκτήτες, προκειμένου να μεταφέρει το αργό σε νέες αγορές, κυρίως στην Ασία. Ο συγκεκριμένος στόλος απέδειξε την ικανότητά του να παρακάμπτει τους περιορισμούς, με τις τιμές του ρωσικού αργού να ξεπερνούν το ανώτατο όριο σε πολλές περιπτώσεις μέσα στη χρονιά.
Αντίποινα, η G7 έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές δεκάδες πλοία και οντότητες που συνδέονται με αυτή την παράλληλη δραστηριότητα, ενώ ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης ενισχύουν τους ελέγχους στις ασφαλίσεις των ρωσικών τάνκερ.
Ο σχεδιασμός του ανώτατου ορίου
Ο αρχικός σχεδιασμός του ανώτατου ορίου τιμών είχε ως στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα να διατηρηθούν οι παγκόσμιες τιμές σε σταθερά επίπεδα. Το Bloomberg σημειώνει ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για υπερπροσφορά το 2025, έχει προδιαγράψει πιθανές πιο επιθετικές κινήσεις από τους συμμάχους της Ουκρανίας.
Καθώς οι κυβερνήσεις της G7 παρακολουθούν τις επιλογές τους, προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο οποιωνδήποτε μέτρων και άλλων ζητημάτων, όπως είναι η ναυτική ασφάλεια. Ορισμένα κράτη εκφράζουν την άποψη ότι το εμπόριο θα μπορούσε να επωφεληθεί αν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πιο αξιόπιστους φορείς εκμετάλλευσης.