Φωτιά: Διασύνδεση Καλωδίων Ευρώπης-ΗΠΑ για την Ενίσχυση των ΑΠΕ

Η προοπτική της διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής φέρνει μαζί της αναμφίβολα σημαντικά οφέλη για τον τομέα της ενέργειας. Μια πρόσφατη μελέτη από το βρετανικό think tank Ember επισημαίνει ότι η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο ηπείρων μέσω ενός υπερατλαντικού καλωδίου θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τις μη ταυτισμένες κορυφές στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Οι αιχμές ζήτησης ενέργειας διαφέρουν χρονικά μεταξύ των δύο περιοχών, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ευελιξία και ασφάλεια στους ενεργειακούς τομείς και των δύο ηπείρων.

Διασυνδέσεις καιρικών συστημάτων

Στο πλαίσιο της μετάβασης προς την αποανθρακοποίηση, οι μελλοντικές δικτυακές υποδομές θα είναι όλο και πιο ευαίσθητες στις καιρικές συνθήκες. Το Ember αναλύει αυτή τη συμπληρωματικότητα, καταδεικνύοντας ότι η διασύνδεση θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ενέργειας των δύο ηπείρων.

Αντί να περιορίζεται σε μια μονόδρομη ροή ηλεκτρικής ενέργειας, η διασύνδεση θα δημιουργήσει ένα ενοποιημένο δίκτυο που θα διευκολύνει τη σύνδεση δύο από τα μεγαλύτερα ηλεκτρικά δίκτυα στον κόσμο.

oil platform5 3 0

Κατανομή ενεργειακών ροών

Μία τέτοια σύνδεση θα επιτρέψει την ανταλλαγή ενέργειας και τη βελτίωση των τιμών, προάγοντας έτσι τις αγορές ενέργειας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αν και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές είναι σίγουρα επιθυμητές, η πραγματική αξία της διασύνδεσης έγκειται στην ενοποίηση των αγορών ενέργειας, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του δικτύου και την προσαρμογή των τιμών αναλόγως με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης.

Οι διασυνδέσεις είναι σχεδιασμένες με σκοπό να ενισχύσουν τη σταθερότητα των συστημάτων, και αυτή η νέα μελέτη αναγνωρίζει τη σημασία των ανανεωμένων υποδομών για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

oil

Το μέλλον των ηλεκτρικών δικτύων

Τα δίκτυα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης έχουν μεγάλες δυνατότητες διασύνδεσης, με πολλές χώρες να προγραμματίζουν μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας στο μέλλον. Για παράδειγμα, η Γερμανία φιλοδοξεί να φτάσει τα 374 GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Αυτή η έρευνα επισημαίνει δύο σημαντικούς παράγοντες που καθιστούν τη διασύνδεση απαραίτητη. Πρώτον, η μετάβαση προς σχεδόν μηδενικούς ρύπους ενέργειας θα είναι ευρέως διαδεδομένη στο μέλλον, με προγράμματα που στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση ήδη σε πολλές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

Δεύτερον, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, επηρεαζόμενη από την ηλεκτροκίνηση και τις ανάγκες για κλιματισμό και θέρμανση.

Ο Ember υποστηρίζει ότι η δημιουργία διασυνδεδεμένων συστημάτων θα έχει ενοποιητική επίδραση, προσφέροντας πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές και υπογραμμίζοντας τη δυναμική αλλαγή στην ενεργειακή αγορά, ιδίως για περιοχές όπως το Κεμπέκ, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως υψηλότερες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα