Η Ελλάδα είναι σε θέση να διασφαλίσει την επάρκεια της στον τομέα του φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Αυτό τονίζουν με έμφαση οι αρμόδιοι του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες μέσω LNG, από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενώ υπάρχουν δυνατότητες και για σημαντικές εξαγωγές προς τους βόρειους γείτονές μας.
Εν τω μεταξύ, ενώ στην Βόρεια Ευρώπη επικρατεί αναστάτωση εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου, που λήγει σύντομα, και τη διακοπή προμηθειών στη Μολδαβία από την Gazprom, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα συμβαίνοντα με σχετική ψυχραιμία.
Ένα ζήτημα που προσελκύει την προσοχή των αρχών είναι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Gazprombank, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα πληρωμών. Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες δείχνουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για να βρουν μια τεχνική λύση, ώστε να αποτραπεί η όποια αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η ομαλή προμήθεια στις χώρες που εξαρτώνται από τα αγωγά.
Αναμένονται φορτία στη Ρεβυθούσα
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει αέριο στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream αλλά και μέσω του Balkan Stream, ο οποίος τροφοδοτεί χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ουγγαρία. Όσον αφορά την Ελλάδα, η ΔΕΠΑ διατηρεί συμβατικές υποχρεώσεις για προμήθεια αερίου από τη Gazprom, μια συμφωνία που λήγει το 2026. Ωστόσο, η χώρα μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, καθώς οι ανάγκες της μπορούν να καλυφθούν με LNG από διάφορες πηγές. Για τον Ιανουάριο, προγραμματίζεται να τροφοδοτηθούν στη Ρεβυθούσα πέντε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από εταιρείες όπως η Elpedison, η Metlen και η ΔΕΠΑ.
Μείωση ευρωπαϊκών αποθεμάτων
Πάντως, εάν οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου σταματήσουν, είναι πιθανό να υπάρξουν πιέσεις στις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους εμπορευόμενους φυσικού αερίου εστιάζεται στον ρυθμό με τον οποίο αδειάζουν οι αποθήκες, καθώς τα αποθέματα στη Ευρώπη μειώνονται γρήγορα, με τρέχοντα ποσοστά πληρότητας περίπου 75%, ένα επίπεδο που είχε καταγραφεί προηγουμένως έναν μήνα αργότερα πέρυσι.
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023, ενώ το 2021, προτού ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία, το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από 40%.
Το επιπλέον πρόβλημα προκύπτει από την ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή προμηθειών στη Μολδαβία από 1 Ιανουαρίου, λόγω απλήρωτου χρέους, με την Μολδαβία να προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τυχόν κρίσεις τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα.