Ενίσχυση Ενεργειακής Ασφάλειας: Αφίξεις Φορτίων Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα

Η Ελλάδα διασφαλίζει την ενεργειακή της αυτάρκεια!

Ενεργειακή Ασφάλεια: Ελλάδα και Φυσικό Αέριο

Η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διακοπή στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της μέσω εισαγωγών LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα σημαντικών εξαγωγών προς τις βόρειες γειτονικές χώρες, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι και Ελληνική Ετοιμότητα

Ενώ στην Βόρεια Ευρώπη επικρατεί ανησυχία λόγω των συζητήσεων για τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου και τη διακοπή τροφοδοσίας προς τη Μολδαβία από την Gazprom, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Παραμένει ωστόσο σε εγρήγορση για πιθανές επιπτώσεις.

Ένα ζήτημα που εξετάζεται προσεκτικά είναι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Gazprombank και η πιθανή δυσκολία στις πληρωμές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητούνται τεχνικές λύσεις για την αποφυγή αναταράξεων στην αγορά φυσικού αερίου.

Προγραμματισμένα Φορτία LNG στη Ρεβυθούσα

Ρωσία συνεχίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream και του Balkan Stream, τροφοδοτώντας χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ουγγαρία. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, διατηρεί συμβόλαιο με την Gazprom έως το 2026. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, καθώς οι ανάγκες της μπορούν να καλυφθούν από διάφορες πηγές LNG. Για τον Ιανουάριο, έχουν προγραμματιστεί πέντε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα από εταιρείες όπως η Elpedison, η Metlen και η ίδια η ΔΕΠΑ.

Ανησυχίες για τα Ευρωπαϊκά Αποθέματα

Σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, ενδέχεται να υπάρξουν πιέσεις στις τιμές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η ταχεία μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου τα ποσοστά πληρότητας βρίσκονται στο 75%, προκαλεί ανησυχία στις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το ρωσικό αέριο αποτελούσε λιγότερο από το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023, ενώ το 2021, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 40%.

Η Κρίση στη Μολδαβία

Επιπλέον, η Gazprom ανακοίνωσε διακοπή προμηθειών προς τη Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου λόγω οφειλών. Η Μολδαβία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα