EUROFER: Αμεση Στήριξη για τη Χαλυβουργία!

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα εκπέμπει κραυγή αγωνίας προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τους να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τον κλάδο. Τα προβλήματα πηγάζουν κυρίως από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις πολιτικές όπως ο φόρος άνθρακα (CBAM) στα σύνορα της ΕΕ. Με ανακοίνωσή της, η ένωση ευρωπαϊκών βιομηχανιών χάλυβα EUROFER εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του κλάδου, προειδοποιώντας ότι η πτώση της παραγωγής είναι μη αναστρέψιμη αν οι αρμόδιοι δεν ενεργήσουν άμεσα για να διασφαλίσουν τη βιώσιμη «πράσινη» μετάβαση.

Η EUROFER επισημαίνει ότι οι μαζικές περικοπές παραγωγής, τα λουκέτα σε χαλυβουργίες και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας καθιστούν απαραίτητο ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον τομέα του χάλυβα. Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, οι παραγωγικές αλυσίδες στην Ευρώπη ενδέχεται να εξαφανιστούν πλήρως.

Σύμφωνα με την EUROFER, είναι απαραίτητα τα εξής:

  • Ένας λειτουργικός φόρος άνθρακα (CBAM) που να προστατεύει τις εξαγωγές χάλυβα της ΕΕ.
  • Προσιτή καθαρή ενέργεια που θα μετακυλήσει τα οφέλη της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους καταναλωτές.
  • Διατήρηση του σκραπ χάλυβα εντός ΕΕ για την υλοποίηση μιας κυκλικής οικονομίας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
  • Δυναμική εφαρμογή εμπορικών μέσων άμυνας της ΕΕ και ενός ισχυρού καθεστώτος δασμών για να περιοριστεί η καταστροφή της αγοράς χάλυβα από παγκόσμιες πρακτικές υπερπαραγωγής.

Screenshot 2024 11 28 125651 1

Πλεονάζουσα παραγωγή

Σύμφωνα με τα δεδομένα της EUROFER, η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα έχει φτάσει τους 551 εκατομμύρια τόνους το 2023, αριθμός που αντιστοιχεί σε τέσσερις φορές την ετήσια παραγωγή της ΕΕ. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι έως το 2026, η δυναμικότητα που σχετίζεται με τις εκπομπές άνθρακα θα αγγίξει τους 157 εκατομμύρια τόνους.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή χάλυβα στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 34 εκατομμύρια τόνους από το 2018, φτάνοντας μόλις τους 126 εκατομμύρια τόνους το 2023. Οι εισαγωγές τώρα αντιπροσωπεύουν το 27% της αγοράς της ΕΕ, κάτι που έχει ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια παραγωγή. Περίπου 100.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία 15 χρόνια και οι περικοπές συνεχίζουν να απειλούν τον τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ έχει πέσει σε μειωμένα επίπεδα, μόλις στο 60%. Ο τομέας του χάλυβα στη χώρα μας וגם σε άλλες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις, παρατηρώντας με ανησυχία ότι μέχρι τώρα δεν έχουν υιοθετηθεί ουσιαστικά μέτρα για να διατηρηθεί η παραγωγή και να ενθαρρυνθούν οι πράσινες επενδύσεις.

Screenshot 2024 11 28 125937

“Η παραγωγική βάση της Ευρώπης σε κίνδυνο”

Ο γενικός διευθυντής της EUROFER, Axel Eggert, ανέφερε: «Το ρολόι έχει χτυπήσει μεσάνυχτα. Πόσες ακόμη κλεισίματα εργοστασίων και απώλειες θέσεων εργασίας χρειάζονται για να κατανοήσουν οι ηγέτες της ΕΕ την κρισιμότητα της κατάστασης; Η αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη επιταχύνεται. Χρειαζόμαστε άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για να προλάβουμε την πλήρη εξαφάνιση της παραγωγικής βάσης της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιβάλλεται να διακόψουν αυτή την πορεία καταστροφής και να προχωρήσουν γρήγορα σε μέτρα για την προστασία του τομέα του χάλυβα, του εμπορίου, του ενέργειας και του σκραπ χάλυβα. Είναι επίσης αναγκαίο να βρεθεί μια διαρκής λύση για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.»

«Χωρίς επείγουσα παρέμβαση από την ΕΕ, κινδυνεύουμε να γίνουμε πλήρως εξαρτημένοι από ξένους ανταγωνιστές. Χρειαζόμαστε άμεσα αποτελεσματικά μέτρα,» κατέληξε ο Eggert.

δειτε ακομα

δειτε ακομα