Επιδότησεις σε μικρές επιχειρήσεις: Νέα πλατφόρμα και έλεγχοι για αποφυγή διπλοχρηματοδότησης.
Νέα Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για Δηλώσεις Ενισχύσεων De Minimis
Έχει δρομολογηθεί η δημιουργία μιας πρωτοποριακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποδεικνύουν εύκολα και γρήγορα ότι οι ενισχύσεις που έχουν λάβει δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις, γνωστό ως κανόνας De Minimis. Αυτό το όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ ανά τριετία για κάθε επιχείρηση.
Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις θα κληθούν να προσκομίσουν βεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η βεβαίωση αυτή θα επιβεβαιώνει την καλή λειτουργία του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη σύνδεσή του με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) της επιχείρησης. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην αποτροπή περιπτώσεων αδήλωτης ηλεκτροδότησης.
Πιστοποίηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αποφυγή Διπλής Χρηματοδότησης
Η διαδικασία πιστοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ψηφιακής πύλης αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την αποφυγή φαινομένων διπλής χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι κατανέμονται με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η επιδότηση για τις επιχειρήσεις με παροχή έως 35 kVA αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και θα καλύπτει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η συγκεκριμένη στήριξη αποτελεί σημαντική ανάσα για τις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Προκλήσεις και Προβληματισμοί
Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μεγαλύτερη πρόκληση που καθυστέρησε τη διαδικασία ήταν η εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου ελέγχου των ενισχύσεων De Minimis. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα φτάσουν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και ότι δεν θα υπάρξουν καταχρήσεις.
Η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων θα προέλθει από την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Οι αρχές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τις τιμές.
Το συνολικό ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των επιδοτήσεων εκτιμάται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ενίσχυση Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων
Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η μέθοδος ενίσχυσης θα είναι διαφορετική. Θα εξεταστούν κυρίως φοροαπαλλαγές κερδών, καθώς αυτή η μορφή στήριξης δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα πρόκειται για μια έμμεση επιδότηση για τις υγιείς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα αποκλειστούν οι ζημιογόνες. Η επιλογή αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αυτών.
Καθοριστική Στήριξη Εν μέσω Αυξανόμενων Τιμών Ενέργειας
Οι αναλυτές προβλέπουν υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σοβαρές πιέσεις τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την επιβίωσή τους.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη παραμένουν διαρθρωτικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ παρατηρούνται σημαντικές διαφορές και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η ανάγκη για στοχευμένη και αποτελεσματική στήριξη είναι πιο επιτακτική από ποτέ.