Σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – κατά την πρόσφατη εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω των κοινωνικών δικτύων – έφερε στο προσκήνιο τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στον τομέα αυτό: για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά την κατανάλωση, με τη χώρα μας μάλιστα να εξάγει το πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λιγότερη εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 οι εισαγωγές ηλεκτρισμού κάλυπταν το 18% της συνολικής ζήτησης, βάζοντας σε κίνδυνο το εμπορικό μας ισοζύγιο με 400 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023, λόγω των αυξημένων αναγκών, το κόστος αυτό ανέβηκε στα 575 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 η εικόνα αλλάζει δραστικά. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η Ελλάδα έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, με πλεόνασμα 61 εκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι τον Νοέμβριο. Οι έρευνες αμερικανικών εταιρειών για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα εθνικά ύδατα, σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα, μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής μας επάρκειας τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα.
Γιατί οι τιμές δεν μειώνονται;
Ένα λογικό ερώτημα που μπορεί να αναρωτιέται κανείς είναι: «Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, παρά την αύξηση των εξαγωγών;» Η απάντηση είναι ότι η εξαγωγή δεν υποδηλώνει απαραίτητα χαμηλότερες τιμές, καθώς το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα φέρει δυσλειτουργίες που επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό έχω τονίσει και σε δύο επιστολές προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, με στόχο να επισημάνουμε αυτό το ζήτημα και να βρούμε λύσεις.
Σημειώνω επιπλέον ότι αν εξακολουθούσαμε να βασιζόμαστε σε εισαγωγές, οι τιμές θα ήταν πολύ υψηλότερες. Ακριβώς για παράδειγμα, αν οι εισαγωγές μας παρέμεναν στις 10 τεραβατώρες (όπως το 2019) με τις τιμές του 2024, θα μας κόστιζε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το γεγονός ότι πλέον εξάγουμε αποδεικνύει ότι έχουμε αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον ενεργειακό τομέα, και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτά για το ενεργειακό μας μέλλον.
Επένδυση-ορόσημο: Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στη Σαμοθράκη
Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό είναι η ανέγερση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου ισχύος 400 MW, που θα κατασκευάσουν οι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης. Αυτό θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, με προγραμματισμένη ολοκλήρωση στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής καθαρής ενέργειας ενώ θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δύο εταιριών που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί και η προμήθεια 30 υπερσύγχρονων μετεωρολογικών σταθμών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε πρόσφατα και αφορά στην εκσυγχρονισμένη κρατική υποδομή, που θα ενισχύσει την πολιτική προστασία και την πρόληψη κρίσεων. Οι 30 σταθμοί θα είναι σε λειτουργία σε 16 μήνες και θα συνεργάζονται με τα ραντάρ που θα εγκατασταθούν, δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό δίκτυο πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης.