Ένα φιλόδοξο σχέδιο πράσινης ενέργειας που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη, περνώντας από την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ελληνο-Σαουδαραβική Συνεργασία για Πράσινη Ενέργεια
Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, με στόχο την τροφοδότηση της Ευρώπης με καθαρή ενέργεια από τη Μέση Ανατολή. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, επισφραγίζοντας τη βούληση των δύο χωρών για ενεργειακή συνεργασία.
Η συνάντηση ακολούθησε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία και τη σύσκεψη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της National Grid, του διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, για το σχεδιασμό του νέου ηλεκτρικού διαδρόμου.
Θεμελιώδεις Ενεργειακές Διασυνδέσεις για την Ελλάδα
Ο Saudi Greek Interconnection, μαζί με τον Great Sea Interconnector (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) και τον GREGY (ηλεκτρική σύνδεση με την Αίγυπτο), αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη δημιουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Γερμανίας (Green Aegean). Στόχος είναι η μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το κοινό εγχείρημα του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εξελίσσεται με τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2025. Αυτές οι μελέτες θα αποκαλύψουν κρίσιμα οικονομικά δεδομένα για τη βιωσιμότητα του έργου και για την επιλογή της βέλτιστης διαδρομής της διασύνδεσης.
Η τελική πορεία της διασύνδεσης συνδέεται άμεσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Πλεονεκτήματα Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας στη Σαουδική Αραβία
Η περιοχή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγής ενέργειας. Ενδεικτικά, σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση 3,7 GW φωτοβολταϊκών στη Σαουδική Αραβία, οι χαμηλότερες προσφορές έφτασαν τα 0,0129 $/kWh, σύμφωνα με το pv magazine International. Αυτό καταδεικνύει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής για την παραγωγή φθηνής και καθαρής ενέργειας.
Οι φιλοδοξίες του Ριάντ να καθιερωθεί ως παγκόσμιο κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας ενισχύονται από τις επενδύσεις σε δίκτυα.
- Αναπτύσσονται 800 νέοι σταθμοί διανομής στην Σαουδική Αραβία και επενδύονται κεφάλαια για την επέκταση των γραμμών μεταφοράς κατά 300 χιλιόμετρα.
- Επενδύεται ένα εκτεταμένο δίκτυο διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες του Κόλπου και της Μεσογείου, στο οποίο βασίζεται ο Saudi Greek Interconnection.