Διατήρηση της Ανταγωνιστικότητας: Έμφαση στην Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ
Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων, με έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποτελεσματική διαχείριση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και η προσεκτική αξιολόγηση του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) αναδεικνύονται ως κρίσιμες παράμετροι.
Δήλωση Ηγετών του ΕΛΚ για την Ενέργεια και την Ανταγωνιστικότητα
Σε κοινή δήλωση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συμπεριλαμβανομένων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζεται η σημασία της ρεαλιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της ανταγωνιστικότητας. Η δήλωση υπογραμμίζει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση της Ευρώπης.
Η επιστολή επισημαίνει ότι η προσιτή και διαθέσιμη ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, καθιστώντας αναγκαία την εξερεύνηση όλων των ενεργειακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας, του υδρογόνου, της βιοενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης άνθρακα.
Το ETS θεωρείται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τονίζεται ότι δεν χρειάζονται πρόσθετοι κανονισμοί που περιορίζουν την ελευθερία των πολιτών. Επιπλέον, οι στόχοι για την “ανανεώσιμη ενέργεια” θα πρέπει να καθορίζονται από τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογίες που είναι κατάλληλες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προτείνει μέτρα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, με έμφαση στην αποφυγή προστίμων λόγω μη επίτευξης των στόχων εκπομπών του 2025.
Ενίσχυση των Ενεργειακά Απαιτητικών Βιομηχανιών
Προτείνεται η διάθεση μεγαλύτερου ποσοστού των εσόδων του ETS σε ενεργειακά απαιτητικές βιομηχανίες, προκειμένου να υποστηριχθούν λύσεις όπως η δέσμευση και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου ή άνθρακα. Υποστηρίζεται η “Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία” της Επιτροπής, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση του CBAM όσον αφορά τις γραφειοκρατικές του επιπτώσεις και την επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των διαφόρων τομέων της οικονομίας.