Διαιτησία ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom: Ανάδοχος για 550 MW Φ/Β έως Δεκέμβριο

Η διαδικασία της Διεθνούς Διαιτησίας έχει ξεκινήσει, με την ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφεύγει κατά της Gazprom, απαιτώντας αποζημίωση λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών που πληρώνει για το φυσικό αέριο από την ρωσική εταιρεία κατά την περίοδο 2022-2023.

Η διαιτησία θα διεξαχθεί μέσω της ανταλλαγής εγγράφων, καθώς και με δια ζώσης ακροάσεις, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρεί ότι η απόφαση της διαιτησίας θα είναι ευνοϊκή για την ίδια, ελπίζοντας ότι θα εισπράξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την Gazprom, η οποία υποστηρίζει ότι η ελληνική εταιρεία παρέλαβε λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου από τις συμφωνηθείσες.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, κατά τη διάρκεια του Athens Investment Forum, αντέτεινε τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζονται ότι η ΔΕΠΑ θα επιβαρυνθεί με αποζημίωση προς την Gazprom. Ο κ. Ξιφαράς επεσήμανε την ανάγκη για προσοχή στον λόγο μας, ειδικά σε κρίσιμες χρονικές περιόδους, θεωρώντας ύποπτες τις σχετικές δηλώσεις που έγιναν με την έναρξη της διαιτητικής διαδικασίας.

Αβεβαιότητα για ανανέωση συμφωνίας

Ωστόσο, σχετικά με την τρέχουσα συμφωνία προμήθειας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom, η οποία λήγει το 2026, δεν είναι σαφές αν θα γίνει ανανέωση. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ιδιοκτησιακή κατάσταση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεδομένου ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της HellenIQ Energy, η οποία επιθυμεί να πουλήσει το 35% της ΔΕΠΑ, και του ελληνικού κράτους, το οποίο φαίνεται να θέλει να αποκτήσει αυτή τη συμμετοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΔΕΠΑ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις στους καταναλωτές και 250 εκατομμυρίων ευρώ σε μερίσματα προς τους μετόχους. Ειδικά, τα έσοδα του δημοσίου από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών ανήλθαν σε 600 εκατομμύρια ευρώ, με τις επιδοτήσεις κατά την ενεργειακή κρίση να ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για την προοπτική της σχέσης ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom είναι η πολιτική της Ευρώπης σχετικά με την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Σήμερα, μετά τη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω αγωγών, το 65% του εισαγόμενου αερίου στην Ελλάδα είναι ρωσικό, κυρίως εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών που προσφέρουν οι Ρώσοι για να διατηρήσουν τις αγορές τους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

photo collage.png 22

Εγγύηση εφοδιασμού

Ο κ. Ξιφαράς δήλωσε επίσης στο Athens Investment Forum ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και να είναι ανεξάρτητη από οποιονδήποτε προμηθευτή εφόσον το θελήσει.

Η ΔΕΠΑ είναι επίσης σε διαδικασία επέκτασης σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ. Εντός του μήνα, πρόκειται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, με την αρχή του έργου να έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2025. Αναμένονται επιπλέον 225 MW φωτοβολταϊκών μέσα στο έτος, που ήδη βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης και ενδέχεται να συνδυαστούν με μπαταρίες. Ο τελικός στόχος της ΔΕΠΑ είναι να αποκτήσει εγκατεστημένη ισχύ 1 GW από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και αιολικών έργων, προσδιορίζοντας το 20-30% του ενεργειακού μείγματος.

Για την απόκτηση αιολικών έργων, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε συνομιλίες για εξαγορές ώριμων έργων, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα