Μέχρι πρόσφατα, οι κέντρα δεδομένων ήταν ένα κομμάτι της καθημερινότητας που δεν απασχολούσε πολύ κόσμο. Χρησιμοποιούνταν ευρέως, χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερη σκέψη γύρω από τη λειτουργία τους. Τα πράγματα άλλαξαν με την exάρση της τεχνητής νοημοσύνης και την αυξανόμενη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική επίπτωση που προκύπτει από τη χρήση τους. Ένα χρόνο μετά, τα κέντρα δεδομένων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σοβαρά την ενεργειακή μετάβαση, με πολλές κυβερνήσεις να επενδύουν σε αυτήν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Oil Price, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι ρυθμιστικοί φορείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ταχύτατης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προέρχεται από τη διόγκωση των κέντρων δεδομένων. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει στασιμότητα στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, με επιπτώσεις που ενδέχεται να είναι μακροχρόνιες για την ενεργειακή αγορά.
Πολλοί ειδικοί, με τους οποίους συνήλθε το Reuters, ανέφεραν ότι η αλματώδης αύξηση της ζήτησης ενέργειας δημιουργεί προβλήματα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές συνεργάζονται πιο αργά από το αναμενόμενο στην εκμετάλλευση αυτής της ανάγκης.
Η Washington Post πρόσφατα ανέφερε ότι η ζητούμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις δεκαετίες βελτίωσης στη μείωση των εκπομπών CO2. Η αναγκαία κατασκευή νέων εργοστασίων φυσικού αερίου για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση μπορεί να ανατρέψει τις περιβαλλοντικές επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί.
Τα κέντρα δεδομένων εμφανίζονται λοιπόν ως νέα πρόκληση για την πράσινη μετάβαση, καθώς η συνεχής ανάγκη τους για ενέργεια εκθέτει τις αδυναμίες του σημερινού ενεργειακού συστήματος να υποστηρίξει τη ζήτηση τους με βιώσιμες πηγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι του κλάδου στρέφονται σε επιλογές όπως οι γεννήτριες φυσικού αερίου και άνθρακα ή εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο πιο παραδοσιακές πηγές ενέργειας.
Ο ρόλος του φυσικού αερίου
Οι παραγωγοί φυσικού αερίου χαίρονται ιδιαίτερα από αυτή την κατάσταση. Τα κέντρα δεδομένων επιβαρύνουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, με το φυσικό αέριο να αποτελεί την πιο άμεσα διαθέσιμη λύση.
Μάλιστα, η S&P Global προέβλεψε ότι η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να προσθέσει 3-6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. μέχρι το 2030.
Η εκτίμηση δείχνει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από κέντρα δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% ετησίως την επόμενη εξαετία, γεγονός που είναι ευνοϊκό για τους παραγωγούς φυσικού αερίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχουν τρέχουσες λύσεις από ανανεώσιμες πηγές που να μπορούν να καλύψουν αυτή τη δήλη της ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας μια ακόμη φορά τη σημασία των παραδοσιακών πηγών ενέργειας στην παρούσα κατάσταση.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πίεση απέναντι στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κέντρα δεδομένων για την εφαρμογή πιο βιώσιμων πρακτικών συνεχώς εντείνεται.