COP 29: Αντιπαραθέσεις για τους κλιματικούς προϋπολογισμούς

Οι σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν φέτος στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα (COP 29) έχουν μια εβδομάδα για να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα επενδύονται συλλογικά ανά έτος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η σχεδόν ολική αντιπαράθεση… στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 29) που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, περιστρέφεται γύρω από το θέμα του ποιος θα αναλάβει να πληρώσει.

Διαφορές στον καθορισμό ποσών Ένα μπλοκ 134 αναπτυσσόμενων χωρών υποστηρίζει ότι από το 2026 θα πρέπει να επιτευχθεί τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτές οι χώρες, που συνήθως συμβάλλουν λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των αρνητικών επιπτώσεών τους και δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να περάσουν σε καθαρές πηγές ενέργειας χωρίς υποστήριξη από τις πλούσιες χώρες.

Τα ανεπτυγμένα κράτη, με τη δυνατότητα αναμόρφωσης των οικονομιών τους που χτίστηκαν με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, διστάζουν να δεσμευτούν για περισσότερα από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που προσφέρουν ήδη. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ενδεχομένως να είναι πρόθυμες να αυξήσουν αυτό το ποσό σε 200 με 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα και οι πλούσιες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρέπει να συμμετάσχουν και αυτές, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν. Το γεγονός ότι περισσότερες χώρες αναλαμβάνουν δεσμεύσεις θα μπορούσε να μειώσει την πίεση για ατομικές δωρεές, αλλά αυτές δεν ανήκουν στην επίσημη ομάδα των χορηγών σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του ΟΗΕ για το κλίμα του 1992.

Η Κίνα στο επίκεντρο Η αναγνώριση της Κίνας ως αναπτυσσόμενης χώρας προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στα δυτικά κράτη, καθώς η χώρα αυτή έχει την μεγαλύτερη αναλογία κλιματικής ρύπανσης παγκοσμίως. Από την άλλη, η Κίνα υποστηρίζει ότι έχει ήδη βοηθήσει πολλές χώρες μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση από το 2016, ωστόσο επιθυμεί να διατηρήσει την κατάσταση της ως αναπτυσσόμενης χώρας.

Η παράμετρος Τραμπ Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει μια νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις. Ο Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική πίεση σε άλλες χώρες για να καλύψουν το κενό. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει απογοήτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη συνεισφέρει τρεις φορές περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η οικονομία της είναι μόλις τα δύο τρίτα του μεγέθους της αμερικανικής.

Προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 Παράλληλα, οι χώρες έχουν προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους για να υποβάλουν αναλυτικά σχέδια σχετικά με το πώς θα επιτύχουν οι ίδιες τις συμφωνημένες περικοπές εκπομπών τους. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την ενίσχυση των φιλοδοξιών αυτών των σχεδίων αντιστάθηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς μια ομάδα αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ινδία) κατηγόρησε τις πλούσιες χώρες ότι επιδιώκουν να ελέγξουν τη δομή των οικονομιών τους. Εάν οι χώρες αυτές δεν καταρτίσουν πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε υπερθέρμανση του πλανήτη τουλάχιστον 2,6 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με νεώτερη έκθεση του ΟΗΕ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα